Přání dobré chuti vyslovujeme jen v kruhu rodiny. Radí Eva Filipová

V rodině se vždy přálo „Dobré chutnání“, ne „Dobrou chuť“. Vychází to z tradice u francouzského dvora, kde se přálo dobré „chutnání“ ve smyslu, aby byl dobrý střevní průběh.

U nás se dříve říkávalo „Dobré chutnání“ a odpovědí bylo „Děkujeme za přání“. Takto můžeme popřát před jídlem dětem nebo v úzkém kruhu rodiny nebo přátel, ale ve společnosti, na oficiálních akcích nebo recepcích si „dobré chutnání“ ani dobrou chuť nepřejeme, pouze naznačujeme rukama vybídnutí k jídlu.

Eva Filipová

Eva Filipová se zabývá především tématikou společenského chování. Je autorkou knihy Společenská nápověda. Po roce 1991 byla jednou z prvních, která začala s programem úspěšných kurzů pro ženy. Sama absolvovala studium na Mezinárodní škole pro estetiku v New Yorku.

Je členkou redakční rady časopisu Prestige, autorkou mnoha zajímavých reportáží z exotických zemí a spoluautorkou Zlaté kuchařky. Její mimořádný zájem o gastronomii a znalost prostředí jí přivedl k napsání dalších knih jako Exellent menu a Česká moderní kuchyně. Práci kuchařů obdivuje a jejich finální výtvory považuje za výtvarná díla.

Eva Filipová