Pravděpodobně nejstarší dinopark u nás najdete v Holčovicích

28. květen 2012

Svět obrovských pravěkých zvířat snad fascinuje každého. Starší generace nadšeně sledovala film Cesta do pravěku, ta mladší má možnost navštívit některý z velkých dinoparků. Ty vznikly teprve nedávno. Ovšem už v padesátých letech 20. století začal František Jajch v Holčovicích na Krnovsku budovat svůj vlastní malý dinopark. Jen to slovo mu však bylo ještě cizí.

U nenápadného domku vedle silnice stojí nápis Eldorádo. Ze zahrady vás pozorují prapodivní ještěři. Jeden z nich je obestavěn lešením. Ze dveří s nápisem zákaz vstupu po zazvonění vychází pan Bedřich Thurz a ochotně se rozpovídá.

„To byla hlavně myšlenka mého otce, který měl v Ostravě sen, že si vytvoří takový soukromý park. Chodívali jsme každý den za Novou radnici na procházku a pak, když mu lékaři doporučili se odstěhovat za lepším ovzduším, tak tady koupil domek,“ vzpomíná pan Thurz na začátky.

Otcovu odkazu však Bedřich Thurz zůstal věrný dosud. I ve svých devět a sedmdesáti letech stále ještě vytváří nové sochy, opravuje ty staré a s hrdostí provází návštěvníky.

Na prohlídku vás zveme i my – záznam dnešního vydání pořadu Křížem krajem si můžete poslechnout v iRadiu (po odvysílání).

Spustit audio