Prázdné kanceláře v centru Nového Jičína čeká přeměna na byty

28. květen 2018 06:50

Chtěli byste bydlet uprostřed města na hlavním náměstí? Taková možnost se otevírá v Novém Jičíně, kde město připravuje přestavbu bývalých kanceláří městského bytového podniku na byty. Jenže dostat se k nim bude trochu složitější. Do historického domu se totiž musí po dlouhých schodech. I proto bude radnice preferovat spíše mladší nájemníky.

S Miroslavou Saksovou, bývalou pracovnicí bytového podniku stojíme v prostorách, kde se počítá s novými byty. „Tady byl sekretariát, ze sekretariátu se šlo do ředitelny. Hned vedle byla investiční oddělení,“ vzpomíná, jak to vypadalo, když tady ještě fungoval bytový podnik.

Kanceláře jsou už čtyři roky prázdné. Město je několikrát nabízelo k pronájmu, ale špatně přístupné prostory podnikatelé nechtěli. Nová studie navrhuje přestavět místnosti na šest nebo sedm menších bytů.

„Já si myslím, že určitě zájem bude zejména asi od mladých obyvatel. Pro starší občany bude asi těžké se do bytu dostávat, ale mladí lidé to určitě zvládnou,“ říká místostarostka Blanka Faluši (ČSSD), která ale upozorňuje, že nakonec to s krkolomným výstupem do schodů třeba s kočárkem nemusí být až tak horké.

Důkladný průzkum domu se teprve chystá. „Budeme čekat, jak pan projektant, kterého vysoutěžíme, nám navrhne možnost výtahu nebo možnost zlepšení přístupu do těchto bytů,“ dodává místostarostka.

Stavět by se mělo v příštím roce a první lidé se budou kochat výhledem na čtvercové historické náměstí zhruba za dva roky.

autor: Michal Polášek
Spustit audio