Před deseti lety se na centrální ostravské náměstí vrátila socha svatého Floriána. Jaké byly její osudy?

10. květen 2018
Dobré dopoledne , Dobré dopoledne

Patron hasičů, ale taky třeba kominíků nebo pekařů. To všechno je svatý Florián. Jeho socha na ostravském Masarykově náměstí stojí na svém místě už podruhé. Právě v těchto dnech to je deset let, co se pískovcové dílo do centra Ostravy vrátilo.

Latinský nápis na podstavci sochy znamená v překladu poděkování bohu a svatému Floriánovi od purkmistra a radních Moravské Ostravy. Letopočet 1763 dole připomíná obrovský požár, který tehdy střed města zachvátil.

„Tehdejší radní prosili svatého Floriána, aby je od tohoto požáru uchránil. Uchránil, požár se nedostal teda na radnici a ty domy. A tak radní splnili svůj slib a nechali postavit tady tuto sochu. Čili je to ten rok 1763,“ vysvětluje Markéta Palowská, etnografka Ostravského muzea.

Radní ale tehdy uvažovali i prakticky. Přemýšleli o pořízení první hasičské stříkačky. „Což v té době byla obrovská taková rarita, teprve to začínalo. Stříkačka také nakonec byla koupena, ale o pár let později,“ dodává etnografka.

Putování po regionu

Na počátku 60. let minulého století ale socha svatého Floriána z tehdejšího náměstí Lidových milicí zmizela. Stejně jako vedlejší morový sloup. Na jejich místě pak komunisté vztyčili velký pomník milicionáře. Socha světce mezitím putovala po regionu.

Ostrava sbírá staré snímky města

Masarykovo náměstí (Ostrava)

Ostravský magistrát začal sbírat dobové fotografie města z let 1918 - 1989. Dobrovolníci mohou své snímky zasílat elektronicky nebo přinést do místního archivu, muzea, případně knihovny. 

„Byla různě ukrývaná, nejdřív v Kravařích. Až se potom dostala zpátky do Ostravy a nějakou dobu byla před kostelem v Ostravě-Hrabůvce,“ připomíná Markéta Palowská.

Na současné Masarykovo náměstí se opravená socha vrátila přesně před 10 lety. Na starých fotografiích je ale vidět, že byla umístěná jinak.

 „Původně byla otočená čelem k radnici, asi tedy na ty radní, jakési poděkování z jejich strany. A když se potom v roce 2008 socha vrátila zpátky, tak už byla otočená čelem na druhou stranu. Což zase, když si to tak vezmeme, tak každý se na ni vlastně dívá, když prochází středem náměstí a po ulici 28. října. Asi v dnešní době to má trošičku větší logiku,“ dodává etnografka z Ostravského muzea s tím, že otočený je také obnovený morový sloup.

Svatý Florián s morovým sloupem a starou radnicí
autor: Michal Polášek
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.