Před lety si postavili vlastní školu a teď z lega poskládali téměř celé Kobeřice

26. červen 2022

Nejdříve obešli vesnici s fotoaparátem, a pak se zavřeli do klubovny. Výsledkem je zmenšený model Kobeřic na Opavsku postavený z kostek lega. Tamní školáci ho teď vystavili v hlučínském muzeu.

„Postavili jsme hasičárnu, mateřskou školu u kostela, Obecní dům, hřbitov,“ vyjmenovávají děti stavby, na kterých pracovali. A stojí tu i kostel, sokolovna, benzínová pumpa, obchody, zmenšeniny ulic jsou plné lidí, na záhonech nechybí květiny.

Členové kobeřického lego kroužku před lety postavili svou vlastní školu, teď byli ještě odvážnější. „Kuba stavěl ten kostel, to bylo podle mne nejtěžší. A taky Obecní dům, který stavěl Matouš. Ze začátku nám to moc nevyšlo, tak jsme to museli zbourat a postavit znovu. Stavění nám zabralo asi tři měsíce. Ale je to krásné,“ říká jeden z malých stavitelů.

Kroužek vede Hana Pustková. Prozradila nám, že když už děti vytvořily dokonalé zmenšeniny známých budov v Kobeřicích, chtělo by to další výzvu. „Kluci už uvažovali, že další stavbou budou taky Kobeřice, ale v mini měřítku, že by se tam daly dát i baráčky. Ale nevím, jestli se nám to povede,“ říká Pustková.

Odhodlání všech dětí v kroužku je velké, takže se dá předpokládat, že je jenom otázkou času, kdy budou mít Kobeřice svou vlastní přesnou lego zmenšeninu i s rodinnou zástavbou. Kostek prý mají dost.

autor: Martin Knitl
Spustit audio

Související