Před turistickým ruchem můžete utéct i na Hluboké. Stačí navštívit zámecký park

18. červenec 2018
Česko – země neznámá

Půvabný jihočeský zámek v Hluboké nad Vltavou bývá v sezóně obležen turisty. Hned vedle něj se ale nachází oáza nebývalého klidu. Přilehlý, téměř 200 hektarů velký zámecký park nabízí spoustu zajímavých zákoutí, kam se uspěchaní návštěvníci nemají šanci dostat.

Jak vypadá zámek v Hluboké nad Vltavou, ví asi každý. Kdo ho přímo nenavštívil, zná podobu z filmových pohádek, pohlednic nebo obrazových publikací. Jeho nezaměnitelný vzhled mu vtiskla novogotická přestavba. A právě s přestavbou hlubockého původně hradu souvisí i přilehlý park.

Už v první polovině 18. století, kdy se začaly zasypávat hradní příkopy a bourat hradby, vyrostly na jejich místě zámecké zahrady. Jednalo se tenkrát převážně o zeleninové záhony, jejichž produkce končila v kuchyni zámeckých úředníků. Nedaleko byla zřízena také rozsáhlá obora, ovocné sady a kousek od zámku byl postaven dnes zaniklý letohrádek.

Zásadní změnu přineslo 19. století. Do Hluboké přišel zkušený zahradní architekt a zakladatel řady parků Gervasius Immelin a porostům u zámku vtiskl řád. Na 20 kilometrech čtverečních začal vznikat unikátní biotop. V bezprostředním okolí zámku ve formě francouzské zahrady s keři pečlivě sestříhanými do ornamentů, v širším okolí v podobě romantického lesoparku.

Po smrti zahradníka Immelina převzali štafetu další významné osobnosti zahradní architektury. Jen pro zajímavost, v polovině 19. století bylo v parku vysázeno kolem čtrnácti tisíc stromů, z nichž zhruba 2 000 patřily mezi exotické druhy. Některé z nich rostou v Hluboké dodnes.

Hluboká nad Vltavou, Munický rybník a východní Šumava z vyhlídky

Díky jeho rozlehlosti jsou v parku zákoutí, kam moc návštěvníků nezavítá. Těmi nejzajímavějšími vede značená naučná stezka. Dvouapůlkilometrový okruh je opatřen deseti informačními panely, které upozorňují na kulturní a přírodní pamětihodnosti. Na rozdíl od zámku je udržovaný park přístupný celoročně a zdarma.

https://www.zamek-hluboka.eu/cs

autor: Filip Černý
Spustit audio

Spolupořadatel

Kalendář

Neděle 2. 9.
13:00–  14:00
Velké finále Hradozámeckého léta
Přímý přenos vyhlášení vítězů fotografické soutěže Hradozámeckého léta

Partneři