Předválečné kadeřnictví obsadilo někdejší školní chodbu v Drahanech na Prostějovsku

17. červen 2014
Česko – země neznámá

Drahany na Prostějovsku jsou místem, které bylo odpradávna centrem nejvyšších partií Drahanské vrchoviny. I proto zde byla postavena dokonce i měšťanská škola. Ta už dnes sice neslouží svému účelu, ale postupně v ní vzniká muzeum, které představuje stará řemesla a tradice zdejšího kraje.

Chodbu v prvním patře tak například obsadily exponáty z kadeřnictví a holičství, které shromáždily dvě generace holičské rodiny Kováříků z Prostějova.

Břetislav Kovářík provozoval živnost až do roku 2008. Vyučil se u svého otce, rovněž kadeřníka a holiče, jehož dílna pamatovala ještě časy starého Rakouska. Po roce 1948 nemusel jako mnozí z jeho kolegů násilně připojit svou živnost k družstvu, a tak dál stříhal, holil a pracoval na účesech s vybavením, které si pořídil v závěru třicátých let. Jeho dcera jej po skončení otcovy holičské praxe věnovala muzeu.

Díky tomu můžete v drahanském muzeu spatřit kompletní pánské holičství, které bylo vybaveno nejen pro stříhání vlasů, ale zejména pro holení. Jeho základem byla nezbytná ostrá břitva, ale také mýdla a napařovací ručníky.

Pánské holičství

Dětské oddělení je vybaveno typickou otáčivou židlí. Jak rád ukazuje kurátor výstavy Petr Moš, nejdůležitějším nástrojem dětského oddělení byl ruční zastřihovač vlasů – tzv. mašinka. Tou se stříhalo na tehdy moderního „ježka“ a v případě malých uličníků i na praktický „mech“.

Sušáky na vlasy připomínaly spíš mučicí nástroje

Nejvybavenější částí expozice je pochopitelně dámské kadeřnictví. Kromě mnoha propriet na úpravu vlasů – například kulem, které se nahřívaly ve speciálních píckách, si návštěvníci mohou prohlédnout třeba i unikátní chránič obličeje, který dámy používaly, aby se jim při úpravě účesů nedostal do očí lak na vlasy či parfém.

Ze staré oficíny pana Kováříka staršího se dokonce v expozici dochovalo původní umývadlo vlasů na „sloní noze“, doplněné o ruční splachovač šamponu se sprchou. Podobný byl vidět třeba v oblíbeném hrabalovském filmu Postřižiny.

Kulmy se nahřívaly ve speciálních píckách

Největším exponátem sbírky jsou pak dva sušáky vlasů, které mají rozvod horkého vzduchu řešen pomocí kovových chapadel. Dáma vložila hlavu po umytí pod chapadla a horký vzduch vlasy za pár okamžiků vysušil.

Muzeum v Drahanech nabízí nejen prohlídku této dílny, ale i mnohé další expozice. Navíc je možné si mnoho exponátů na místě potěžkat či rovnou vyzkoušet.

autor: kbz
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.