Překvapující verdikt v případu privatizace OD Breda

6. září 2001
Co nás pálí , Co nás pálí

Zcela překvapující verdikt vynesl Okresní soud v Ostravě v kauze pochybné privatizace OD Breda. Zatímco senát odsoudil bývalého likvidátora ke dvěma rokům podmíněně, vysokého úředníka ministerstva průmyslu a obchodu zcela zprostil obžaloby. Stejný soud přitom před dvěma lety zprostil obžaloby oba muže. Podrobnosti má Andrea Čánová.

Kauza Breda začala už v polovině 90. let. Tehdejší likvidátorka Dagmar Čechová chtěla, aby Kolek za obchodní dům v centru Opavy zaplatil původní cenu, téměř 90 mil. Kč. Několikrát s ním neúspěšně jednala. Jezdila věc řešit i na ministerstvo průmyslu a obchodu. Stále bezúspěšně. Nakonec byla odvolána. Na její místo nastoupil Leoš Nechvátal, a to 9. května 1994. Už druhý den podepisuje s Kolkem cenu se sníženou kupní cenou.

Soudkyně Magda Mihulová v rozsudku uvedla, že Nechvátal na sníženou cenu přistoupil nečekaně rychle. Podle ní měl navázat na kroky své předchůdkyně Čechové, Nic takového ovšem neudělal. Bylo jeho povinností zachovat pro stát nejvhodnější podmínky. Kdyby Breda byla jeho, tak mu nelze nic vyčítat. Ale v tomto případě spáchal trestní čin porušení práv při správě cizího majetku. Uvedla doslova soudkyně. Nechvátal podle ní způsobil státu škodu ve výši 47 mil. Kč. On sám však vinu popírá. Říká, že postupoval správně, jinak by Bredu nikdo nekoupil.

Leoš Nechvátal: Jak se říká, po boji je každý generálem, kdyby byli na mém místě v té době, tak bych je chtěl vidět, jak by to řešili, tenhle případ. Co více vám k tomu mám říci?

Podle obžaloby měl na celé záležitosti podíl i vysoký úředník ministerstva průmyslu a obchodu Ivan Rulf. Ten měl spáchat trestní čin zneužití pravomoci veřejného činitele. Rulf však byl zcela zproštěn obžaloby. Jeho obhájce Josef Žličař rozsudek vítá.

Josef Žličař: Došlo ke zproštění obžaloby. Neprokázalo se, že by jakýmkoliv způsobem se snažil tento trestný čin spáchat, protože to šlo o trestný čin a ten proces zproštění pokládám za naprosto správný.

Státní zástupce Jaroslav Sýkora se k verdiktu soudu odmítal vyjádřit.

Jaroslav Sýkora: Já vám neutíkám, já jdu do své kanceláře.

Okresní soud přitom před dvěma lety zprostil obžaloby oba muže. Krajský soud však rozsudek zrušil a nařídil nový proces. Nyní tedy soud rozhodl, že za pochybnou privatizaci OD může pouze Leoš Nechvátal. Obhájce Josef Žličař k tomu zatím jasné stanovisko nebyl schopen uvést.

Josef Žličař: Bylo konstatováno paní předsedkyní, že to je věc složitá po právní stránce a vlastně ten podmíněný trest by měl zohledňovat, zda porušil či neporušil likvidátora. Zde je obtížné se k této situaci vyjadřovat a musíme vyčkat na to právní odůvodnění, písemné vyhotovení rozsudku.

Kauza Breda má i politické pozadí. V době, kdy Kolek OD koupil o polovinu levněji, něž žádal fond národního majetku, byl významným sponzorem ODA. V té době stál v čele ministerstva průmyslu a obchodu Vladimír Dlouhý. Sám Karel Kolek v této kauze jako obžalovaný nikdy nefiguroval. Muž, který prokazatelně koupil Bredu za podmínek pro stát nevýhodných, vystupuje pouze jako svědek.

Přepsal: Česká informační agentura

autoři: mkp , ada , spr
Spustit audio

Více z pořadu