Přemnožené jmelí na Ostravsku ničí stromy

9. březen 2016

Obce v Moravskoslezském kraji bojují s přemnoženým jmelím, které ničí stromy. Agresivní parazit z nich vysává vodu a živiny a stromy usychají. Jmelí se přitom rychle šíří a napadá čím dál více druhů stromů.

Na kácení nemocných dřevin se teď chystají třeba v Ostravě-Michálkovicích. Radnice vyzývá i soukromé majitele pozemků, aby se do ničení jmelí pustili, a nabízí jim pomoc.

„Tady je další strom, který nemá už snad ani větve, má pouze jmelí. Ten strom je mrtvý a je zapotřebí ho zlikvidovat, tady už ořez nepomůže,“ ukazuje místostarosta Vladimír Kozel (nezávislí pro Michálkovice).

Obvod vyzývá i soukromé majitele pozemků, aby se do ničení jmelí pustili a zabránili tak dalšímu šíření. Podle místostarosty jim to sice radnice nemůže přikázat, nabízí jim ale určité úlevy.

„S některými firmami jsme domluveni, že strom pokácejí jen za to dřevo, a majitele by to nic nestálo. Takový strom nechat pokácet, to stojí asi čtyři tisíce. A není legislativa, která by ty lidi k pokácení donutila,“ dodává Kozel.

Jmelí je problém hlavně na Moravě a ve Slezsku

Kvůli jmelí padlo i několik stromů na Michalském náměstí a další na pokácení v obvodu čekají. Desítky vzrostlých stromů budou kácet také například ve Frýdku-Místku.

Přemnožené jmelí je velký problém hlavně na Moravě a ve Slezsku, říká Marcela Klemensová z ekologického sdružení Arnika. V Moravskoslezském kraji přitom jmelí napadá čím dál více druhů dřevin.

jmelí

„V Čechách je situace o hodně lepší, to je pravda, ale pak už o tom docela málo víme, protože nikdo zatím nedělal nějaký soubornější průzkum na toto téma,“ dodává Klemensová.

Jmelí přitom dříve napadalo hlavně lípy, teď už se mu brání jen pár druhů, například buk nebo modřín.

autor: iha
Spustit audio