Přeplněné mateřské školy: Podívejte se na mapu, kde jich je nejvíc

29. květen 2015

Končící školní rok je po dlouhé době první, kdy zájem rodičů o umístění dětí do mateřských škol mírně klesl – přesto počet odmítnutých přihlášek přesáhl 50 tisíc. Téměř polovina všech školek je zaplněna do posledního místa a desítky z nich podle evidence ministerstva školství navštěvuje dokonce víc dětí, než kolik se jich tam oficiálně vejde.

Český rozhlas získal od ministerstva školství kompletní databázi mateřských škol včetně údajů o jejich kapacitě a aktuální zaplněnosti. Vyplývá z ní, že 84 školek je v letošním roce zaplněno nad svou oficiální kapacitu. Přeplněné školky navštěvuje 7 269 dětí, tedy zhruba dvě procenta všech evidovaných předškoláků.

Drtivou většinu školek provozují obce. Školky soukromé, krajské či církevní navštěvují řádově tisíce dětí. Jak vyplývá z následující tabulky, v obecních školkách je také největší nedostatek volných míst.

zřizovatelpočet školekpočet dětíprůměrná naplněnost
obec472335297993,18 %
soukromník3041000184,29 %
kraj82263177,86 %
církev46184489,32 %
ministerstvo školství714885,94 %

Nejpřeplněnější v celé České republice je podle ministerstva školka ve Starovicích na Břeclavsku, kam se oficiálně vejde 30 děti, ale evidováno jich tam je 50 – kapacita je tedy překročena o 66 procent. Na druhém místě v žebříčku přeplněných je mateřinka v Neznašově na Českobudějovicku (zaplněná na 148 procent), na třetím waldorfská školka Na Mlýnici v Ostravě.

"Minulý rok jsme měli jen jedno oddělení, do kterého se vešlo 32 dětí. Zároveň jsme měli na seznamu dalších 40 rodičů, kteří měli zájem k nám posílat své dítě, víc jsme jich ale bohužel nemohli přijmout. Proto jsme letos otevřeli další oddělení, abychom aspoň částečně pokryli tuto poptávku," řekla Michaela Švecová, jedna z učitelek v oblíbené ostravské matřince, kde natáčel reportér ČRo Stanislav Janalík.

Nové oddělení však ministerstvo školství ještě neeviduje. Oficiálně je kapacita školky Na Mlýnici (se sídlem v ulici Generála Píky) jen dvacet dětí. Podle dat z ministerstva školství je tak její aktuální naplněnost 146 procent.

Český rozhlas zakreslil ministerská data o zaplněnosti mateřských škol do následující mapy. Zelená barva znamená nízkou průměrnou zaplněnost v dané oblasti, červená signalizuje nedostatek volných míst. V mapě lze pomocí vyhledávacího pole vlevo dole vyhledávat adresy či názvy obcí. Po najetí myší nad vybrané území se v pravém sloupci zobrazí seznam všech školek, u každé je údaj o její kapacitě a aktuální zaplněnosti. Sami se tak můžete přesvědčit, jaká je situace ve vašem okolí a zda úřední evidence odpovídá skutečnosti.

Z velkých měst je situace problematická v Plzni, v Brně, v Budějovicích či v Ústí nad Labem. Největší převis poptávky nad nabídkou míst v mateřských školách přitom zažívají obce v zázemí těchto měst, kam se rodiny s dětmi často stěhují.

Mateřské školy se musely v uplynulých letech vypořádat s náporem dětí z populačně silných ročníků: k rodičovství se totiž odhodlala početná generace "Husákových dětí". Počet dětí narozených v jednom roce stoupl z necelých 90 tisíc na konci devadesátých letech až ke 120 tisícům na konci minulého desetiletí. Ze statistických ročenek ministerstva školství lze vyčíst, že populační vlna kulminovala loni a letos poprvé počet dětí, kterým se nepodařilo najít místo ve školce, mírně klesnul. Stále je však odmítnutých přihlášek (rodiče jednoho dítěte mohou podat víc než jednu) víc než 50 tisíc.

Žádosti o přijetí do mateřské školy, jimž nebylo vyhověno

Zdroj dat: Statistické ročenky školství

Podle Jany Rychtaříkové z Katedry demografie Přírodovědecké fakulty UK by se obce, které jsou nejčastějšími zřizovateli školek (mají jich 4723 z celkového počtu 5 162), měly naučit na demografický vývoj reagovat pružněji: "Zřizovatelé by měli uvažovat dopředu, být flexibilní a navrhovat například taková zařízení, jejichž účel lze operativně změnit, například ze školky na domov pro seniory.

Soustředit se na oblasti, kde je nejvíc neumístěných dětí a zařízení tam dobudovat. Počet živě narozených dětí se v posledních letech pohyboval a pravděpodobně dál bude pohybovat mezi 105 a 110 tisíci ročně. Nemyslím, že by to byl neodhadnutelný vývoj," řekla demografka Jana Rychtaříková Českému rozhlasu.

Podle místopředsedy Svazu měst a obcí Jana Mareše města a obce statistiku neustále sledují a vyhodnocují. Upozorňuje, že většinou se potýkají spíše s lokálními problémy, a to zejména v zástavbách, které vznikají okolo velkých měst a do kterých se často stěhují rodiny s dětmi. „Starostové by si měli tyto věci pohlídat a připravovat se na ně,“ říká Mareš.

„Na druhou stranu zcela zodpovědně říkáme, že i my, jako Svaz města a obcí, upozorňujeme, že je potřeba zvážit výstavbu, protože populační pokles se může změnit, a potom obec musí mít využití pro kapacity, které případně vystaví. Tady se rýsuje možnost, aby to byly multifunkční zařízení a do budoucna to byla i zařízení, ve kterých se budou dít i aktivity dalšího vzdělávání, setkávání občanů obce, městečka,“ dodává Mareš.

autoři: ČRo , Marcel Šulek , pek , cib
Spustit audio