Přes 600 miliónů korun zaplatí ŘSD za stavbu východního obchvatu Bruntálu

3. leden 2022 09:55

Stavební povolení pro obchvat Bruntálu bude mít letos k dispozici Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD). Státní podnik musel pro stavbu i vyvlastnit některé pozemky. Na silniční koridor, který odkloní hlavně tranzitní dopravu z centra Bruntálu, čeká město už desítky let.

Hlavní tah městem je přetížený kamionovou dopravou. Řidiči tudy projíždí hlavně k hraničnímu přechodu Bartultovice.

„Ta nejčastější tranzitní doprava směřuje právě od hraničního přechodu na jih směrem do Olomouce a samozřejmě zpátky. V našem případě dochází k závleku kamionové dopravy až do samotného centra města,“ potvrzuje starosta Pert Rys (STAN).

Obchvat bude dlouhý asi pět kilometrů a povede přes Žlutý kopec. „Trasa je vedena mimo intravilán města, přesto se dotýká několika pozemků určených k zástavbě. Tam už vypořádání proběhlo. Dotýká se také zemědělských pozemků, které jsou v soukromém vlastnictví i v majetku Státního pozemkového úřadu,“ dodává starosta.

ŘSD pokračuje ve výkupech pozemků, které začaly už v minulém roce. „Bohužel v některých případech jsme museli přistoupit k vyvlastnění. ŘSD podalo v prosinci žádost o stavební povolení na východní obchvat Bruntálu,“ dodává mluvčí státního podniku Jan Rýdl.

ŘSD chce pak se stavbou obchvatu začít během příštího roku.

autor: Klára Kohutová
Spustit audio