Přes 900 lidí podepsalo v Krnově petici proti stavbě nových skladů Kofoly

18. leden 2019 05:20

Podnik chce přesunout současné sklady z okraje města k závodu a zlepšit tak logistiku zásobování. Lidé v okolí areálu společnosti se ale obávají hluku a prachu z dopravy. Dopravní situace je podle některých neúnosná už teď a schválení průmyslové zóny by ji ještě zhoršilo.

„Je nepochopitelné, že z prostoru mezi nádražím a řekou chtějí udělat průmyslovou zónu, protože ta zóna tady nikdy neměla být,“ říká paní Milena Baranová, která bydlí hned u výrobního závodu Kofoly. Nelíbí se jí, že by se sem měly přesunout i sklady společnosti.

Velkého dopravního zatížení a hluku se pak bojí i sousedé Marcel Cudrák nebo Zdeněk Zezula. „Mělo by to vliv nejen na náš život, je to problém širokého okolí. Tím, že by se tady natáhlo dalších sto kamionů denně, by se nějaká městská doprava, která tady funguje – pěší, cyklo a podobně, by se zcela zastavila,“ míní.

Kofola chce sjednocením výroby i skladů zefektivnit provoz. A naopak tvrdí, že by tak odlehčila dopravě v jiných částech města. „Právě probíhá studie, která to celé má přeměřit. Se sousedy jsme v kontaktu a jakmile bude studie provedená, budeme dále jednat, co a jak je možné,“ říká mluvčí společnosti Jaroslava Musilová.

Podle výrobního ředitele Karla Teichmanna je ale záměr teprve na začátku a dá se upravovat. Zda se z oblasti stane průmyslová zóna, musí změnou územního plánu rozhodnout město. Starosta Tomáš Hradil (nezávislý) doufá v kompromis.

„Na jednu stranu víme, že Krnov trpí obrovským odlivem mladých lidí a v podstatě musíme maximálně podporovat místní firmy, aby vytvářely pracovní místa, aby se jim tady dařilo. Na druhou stranu nesmí být kroky těch firem takové, aby znepříjemňovaly život místních obyvatel,“ dodává starosta.

Radnice svolala společnou schůzku se zástupci petice i Kofoly. Jednat mají v pondělí příští týden.

autor: Klára Kohutová
Spustit audio

Související