Přes Chlum u Hradce Králové přešly dějiny. Někdejší bojiště zdobí pomníky padlých, muzeum a rozhledna

20. červen 2021

Na vyvýšenině Chlum u Hradce Králové se 3. července 1866 odehrála historicky největší bitva na českém území. Prusko-rakouský konflikt dnes připomíná areál protkaný naučnými stezkami s pomníky padlých vojáků, s Muzeem války 1866, s pseudogotickým ossáriem, s památníkem Baterie mrtvých a výhledem na někdejší bitevní pole z novodobé rozhledny. 

Je to pozoruhodné místo, které vnímavým návštěvníkům vypráví příběhy lidí, jejichž životy ukončila válečná vřava. Právě tady, na Chlumu se totiž rozhořela jedna z nejstrašnějších bitev prusko-rakouské války, která skončila drtivou porážkou rakouských a saských vojsk. Smrt zde našlo pět a půl tisíce rakouských a více jak dva tisíce pruských vojáků. K důsledkům střetu patřilo i na třicet tisíc raněných, zajatých nebo pohřešovaných.

Po bitvě začaly na místech bojů vznikat pomníky a památníky, hlavní vzpomínkový areál dnes najdete právě na Chlumu, na nejvyšším místě bojiště.

Dominantou se stala novogotická kostnice (ossarium) se žulovým sarkofágem z roku 1899, západně od pruského hřbitova. Kostnice je kryta střechou na šesti sloupech. V její blízkosti návštěvník objeví pseudogotický litinový kříž na památku padlých vojáků rakouské armády.  Hlídají ho dvě sochy lvů z mušlového vápence, které pocházejí z Itálie. Poblíž kříže byly uloženy v roce 1900.  

Dalším nepřehlédnutelným pietním místem na Chlumu je vzpomínka na rakouské dělostřelce, kteří i za cenu vlastních životů hájili své pozice proti útočící pruské armádě, a svou obětí tak umožnili zbytku rakouského vojska relativně bezpečný ústup. Monumentální pomník tzv. Baterie mrtvých připomíná oběť setníka van der Groeben a jeho mužů. 

Památník Baterie mrtvých se sochou Austrie

Ocelová vyhlídková věž s výhledem na bojiště

Na nejvyšším místě bojiště na Chlumu vyrostla v roce 1899 kovová, 25 metrů vysoká věžPohledem z ní se turisté kochali do jara roku 1999, kdy byla kvůli špatnému technickému stavu odvezena do šrotu. Na jejím místě se pak začala stavět nová, 60 metrů vysoká telekomunikační věž s vyhlídkovou plošinou ve výšce 34,8 metru. Výstup a sestup zajišťují dvě schodiště, každé o 182 stupních.

Dalším objektem na Chlumu je budova Muzea války 1866. Otevřeno bylo 3. července 1936. Bylo postaveno z iniciativy sedláka z Máslojed Josefa Volfa, pamětníka válečného roku 1866 a člena Komitétu pro udržování pomníků na bojišti Královéhradeckém. Do roku 1993 ho spravoval Okresní úřad v Hradci Králové, od té doby je součástí Muzea východních Čech v Hradci Králové. Návštěvníky seznamuje s perspektivou prostých vojáků i vrchních velitelů prostřednictvím hraných dokumentů, představuje dobové uniformy, zbraně i archeologické nálezy.

Rozhledna z roku 1999 v areálu bojiště

Při návštěvě Chlumu zaujme příchozí i strážní domek bývalého správce válečných pomníků pod rozhlednou z roku 1894 a hrázděný Hostinec U polních myslivců z roku 1899 ve stylu loveckého zámečku, který dodnes slouží jako zázemí pro kulturní setkávání v místním amfiteátru. 

Na cestě po místech největších bojů vás doprovodí desetikilometrová Naučná stezka centrální bojiště Chlum. Vede od Muzea bitvy 1866 přes pomník Baterie mrtvých kolem vyhlídkové věže do obce Lípa přes mauzoleum a novogotickou kostnici do vesnice Chlum s pruským hřbitovem a kostelem Proměnění Páně do Rozběřic a zpátky Úvozem mrtvých do Chlumu. 

Tady se v roce 1866 bojovalo. Na horizontu věž chlumeckého kostela Proměnění Páně

Na jedno z mála vyvýšených míst u Hradce Králové, které je od roku 1997 památkovou zónou, se návštěvníci dostanou autem, pěšky po turistických cestách, ale i po cyklotrasách. Na Chlum můžete přijet od krajského města a do svého okruhu zapojit i malebný Hrádek u Nechanic, ojedinělou novogotickou stavbu, kde se v duchu Windsoru přenesete na anglický venkov, což často využívají filmaři.

Můžete se ale také odvážit dál směrem k hranicím, tedy do Jaroměře, Josefova a následně trasou, která vás povede po dalších bitvách války roku 1866, jako jsou například Svinišťany nebo malebné Lázně Velichovky.

Spustit audio