Prestižní cenu Gloria Musaealis získalo Muzeum Novojičínska

1. červen 2018 07:45

Nejlepší muzejní výstavu umí připravit v Žerotínském zámku v Novém Jičíně. Právě na tom se shodla porota Národní soutěže muzeí Gloria Musaealis, když za loňský rok ocenila jako nejlepší výstavu o vztahu člověka k lesu v regionu takzvaného Kravařska. Pracovníci Muzea Novojičínska ji připravovali dva roky.

Říše prastará, mocná i zkrocená: Les na Kravařsku mezi středověkem a industrializací. Dlouhý název výstavy, za kterou byla ještě delší práce. Expozice totiž netradičně propojila několik oborů. Kurátor a historik Zdeněk Orlita to vysvětluje třeba na příkladu medvěda, o kterém si mohli návštěvníci přečíst více než jen běžné údaje o váze, výšce nebo potravě.

„Na základě předchozího archivního průzkumu, studia dobové literatury, jsme se skutečně snažili tuhle šelmu představit v rámci tehdejší soudobého myšlení tak, jak ji mohl tehdejší člověk raného novověku nebo pozdního středověku vnímat. Nebo tak, jak autoři té literatury chtěli, aby ta šelma byla vnímána,“ říká Orlita.

„Byl tam vystaven rys v zimní srsti, byly tam vystaveny exponáty vlka obecného,“ vyjmenovává další z asi 90 exponátů zvířat zooložka Muzea Novojičínska Markéta Máchová.

Do týmu se ještě připojil botanik s heliofytogravurami, tedy stylizovanými portréty rostlin. Všechno pak do jednoho velkého prostoru Nové galerie v novojičínském zámku spojil původem archeolog Pavel Stabrava. „V horizontálním členění je ta místnost zajímavá tím, že má přiznané střešní prvky a krovy, kde jsme taky mohli umístit část expozice,“ říká k tomu autor prostorového řešení výstavy.

A právě spolupráce různě zaměřených muzejníků se nejvíce líbila porotě celostátní soutěže Gloria Musaealis. Hlavní cenu dostalo novojičínské muzeum poprvé, zdůrazňuje ředitelka Sylva Dvořáčková.

Zleva autoři výstavy o lese na Kravařsku Pavel Stabrava, Markéta Máchová a Zdeněk Orlita

 „Muzeum Novojičíska si této ceny velmi váží a pokud mohu v rámci srovnání připomenout, tak v loňském roce tuto cenu získala výstava Karel IV.,“ dodává ředitelka.

Kurátor Zdeněk Orlita si kromě udělení ceny navíc užil i přípravu samotné výstavy. „Máte prostor půl roku se toulat po pralesích, dokumentovat je a potom si ověřovat to co, jste zjistili v archivech. Takže myslím si, že tohleto samo o sobě si myslím, že pro nás pro všechny bylo úžasný zážitek a úžasná zpětná vazba. A to ocenění byl takový ten vrchol,“ usmívá se.

Přesvědčit se o kvalitách výstavy o lese na Kravařsku budou moct lidé příští rok ve Frenštátě pod Radhoštěm.

autor: Michal Polášek
Spustit audio