Přestože Marie Kodovská začala malovat až v 52 letech, stala se uznávanou výtvarnicí

7. červen 2021

Marie Kodovská byla česká naivní malířka a básnířka. Malovat začala až v dvaapadesáti letech a překonala i svůj hendikep. Měla totiž zchromlou pravou ruku a malovala levou. S jejím dílem, ke kterému ji prý inspiroval i poslech rozhlasu, se můžete seznámit v jedinečné galerii. Je v domku, který v Rýmařově na Bruntálsku obývala.

V roce 2015 byla v Rýmařově otevřena Galerie Marie Kodovské. Je v domku v Mlýnské ulici, kde malířka s rodinou po přistěhování z moravského Slovácka žila. Pracovala jako textilní a zemědělská dělnice, přesto její život prostupovalo umění. Měla několik samostatných výstav a stále ceněná je i v zahraničí.

„Jsou tady čtyři expozice. Jednu tvoří předměty, které se při rekonstrukci nalezly a zachovaly, druhá je dílo Marie Kodovské a pak je tady místo, kde tvořila, kde vznikalo její dílo poetické i výtvarné. Přímo ateliér neměla, tvořila podle nálady,“ říká František Orság, který o galerii pečuje a taky stál u jejího zrodu.

Marie Kodovská se narodila v roce 1912 v Korytné na Uherskohradišťsku. Na Bruntálsko se s manželem a třemi dětmi přestěhovala po válce. A tvořit začala někdy v polovině 50. let.

„Víme, že v dívčím věku psala básně, ale žádné se z toho období nedochovaly. Tady v Rýmařově pak první básně psala rukou, později na stroji. A když jí bylo dvaapadesát, začala malovat, kreslit a vytvářet koláže,“ dodává historik Michal Vyhlídal.

Vytváření pohádky

Malování pak zcela propadla a nebylo dne, kdy by něco nenamalovala či nenakreslila. „Zásadním zdrojem inspirace byla její fantazie. Co se týče pohádkových motivů, tak poslouchala Československý rozhlas, ze kterého pak také čerpala. Ale zásadní je, co se odehrávalo v ní. Tím, jak měla nesmírně těžký život, chtěla si kolem sebe vytvořit takovou pohádku,“ vysvětluje historik.

Marie Kodovská (1912–1992) je výraznou uměleckou osobností Rýmařova na Bruntálsku. Její život i tvorbu provázely těžkosti, nicméně malířka a básnířka si vydobyla uznání u nás i za hranicemi. Jak o tom všem uslyšíte v naší reportáži.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.