Převeďte zámek pod město, žádají Paskovští v petici

5. listopad 2012

Fakultní nemocnice Ostrava připravuje prodej zámku v Paskově. Nevyužívá ho do roku 2004, kdy se odtud odstěhovala onkologická klinika. A místním lidem se nelíbí, že od té doby hodnotná barokní stavba chátrá a bojí se i o jeho budoucnost. Kvůli záchraně zámku proto sepsali petici.

„Je to vyřešeno. Brána se zavřela a zavařila a už tady nechodí,“ vyjmenovává správce zámku opatření proti vandalům. Jinak je ale skoupý na slovo. Sedí v autě v zámecké zahradě a stráží prázdný park, teď už tam totiž nesmějí ani místní.

Lidem v Paskově ale zákaz vstupu vadí, a kritizují i to, že se o zámek nikdo moc nestará. „Chátrá to, nikdo o to prakticky nemá zájem,“ říká Milena Vícenová, která vychází ze samoobsluhy hned naproti. Také ona připojila podpis pod petici za záchranu barokní budovy a její převod ze státu pod křídla města.

„Jako dokument bude moci být přiložena k dalším dopisům a upozorněním, které jsme již rozeslali a chystáme se dále rozeslat organizacím a úřadům, které chceme tímto upozornit, jakým způsobem se s tímto majetkem státu nakládá,“ vysvětluje jeden z organizátorů petice Petr Michálek.

Podle Tomáše Oborného z fakultní nemocnice, která má areál na starosti, ale převod zámku na Paskov není možný. „Legislativa nám to neumožňuje, my majetek musíme odprodat. V dané chvíli probíhají určité administrativní kroky, které by měly ucelit celkovou dokumentaci, abychom byli na počátku příštího roku schopni vyhlásit odprodej tohoto majetku,“ vysvětluje mluvčí nemocnice.

Starosta Paskova Petr Baďura tvrdí, že pro zachování zámku udělají maximum. A na prvotní investice už našetřili. „Je jasné, že za stávajícího stavu tam budou obrovské náklady pro to, aby ten objekt byl zase zprovozněn. Nicméně pro zachování toho dědictví je i město ochotno toto riziko podstoupit za předpokladu, že bychom ten majetek nabyli rozumnou cenou,“ dodává starosta.

Sloužit by zámek podle něj mohl třeba jako domov pro seniory.

autor: iha
Spustit audio

Více z pořadu