Prezident Zeman v Třinci loboval za ArcelorMittal, na Karvinsku se otřel o OKD

17. květen 2018 06:30

Prezident Miloš Zeman při své návštěvě kraje objíždí města a obce, kde v prezidentských volbách získal hodně hlasů. Včera tak poděkoval za podporu lidem v Karviné a Orlové a diskutoval s nimi na náměstích. Svůj program ale začal v Třineckých železárnách (TŽ), kam přijel lobbovat za ArcelorMittal.

Prezident Miloš Zeman na setkání mimo jiné apeloval na TŽ, aby koupily ostravskou huť ArcelorMittal. Podle něj by podniky pokud možno měly být ve vlastnictví domácího kapitálu.

Čtěte takéBrusel povolil ArcelorMittalu převzít italskou ocelárnu Ilva, jako kompenzaci prodá firma ostravské hutě

„Podívejte se, takový malý podniček proti Třineckým železárnám, který může vhodně doplnit váš sortiment, proč byste si to nedovolili?“ ptal se na mítinku.

Vedení železáren ale jeho výzvu na setkání nijak nekomentovalo. „Třinecké železárny si samozřejmě váží toho, že pan prezident nás označil jako úspěšný podnik, ale co se týče koupě AMO, tak to nebudeme nijakým způsobem komentovat,“ stručně reagovala mluvčí TŽ Petra Jurásková.

Dotazů z řad hutníků bylo na prezidenta jen pár. Jeden ze zaměstnanců mu věnoval bibli.

Prezident Miloš Zeman se poté přesunul do Karviné. Na náměstí tam na něj v první řadě na lavičce čekal i pan Jaroslav. Jako bývalý horník chce také slyšet názor prezidenta na pokračování těžby.

Prezident Miloš Zeman zahájil návštěvu kraje v Ostravě, pak zamířil do Jakartovic

Prezident Miloš Zeman s moravskoslezským hejtmanem Ivo Vondrákem (ANO)

Miloš Zeman je na své šesté prezidentské návštěvě Moravskoslezského kraje. Už tradičně se setkal se zástupci hejtmanství, komunálními politiky i obyvateli regionu.

„OKD v minulém roce po dlouhé době vykázalo zisk tři miliardy korun. To je sice krásné, ale co z toho má Karviná? Podívejte se tamhle na ty dva baráky. Kdyby Karviná dostávala rozumný podíl ze zisku OKD, tak by ty baráky byly už dávno opravené,“ uvedl na setkání prezident.

V Orlové pak lidem čekání na prezidenta zpestřilo vystoupení tanečních skupin. Orlová byla poslední včerejší zastávkou prezidenta. Dnes Miloš Zeman vyrazí na Bruntálsko a navštíví Slezské Pavlovice.

Ve Slezských Pavlovicích získal Miloš Zeman ve volbách výraznou podporu. Hlas mu tam dalo téměř 90 procent voličů. Prezident tam bude s lidmi diskutovat v tamním kulturním domě.

autor: iha
Spustit audio