Příběh Češky na instagramu Britské královské rodiny. Terezu z Opavy ocenili za pomoc během pandemie

12. srpen 2020 13:36

V den celosvětových oslav Mezinárodního dne mládeže dostala mladá účastnice programu DofE (Mezinárodní cena vévody z Edinburghu) z Opavy mimořádnou příležitost. Tereza Stiborská je jednou ze čtyř mladých lidí z celého světa, kteří mohou sdílet svůj příběh s více než osmi miliony sledujícími, a to v rámci historicky prvního převzetí instagramu Britské královské rodiny @theroyalfamily.

Tímto způsobem budou prezentovány inspirativní příběhy mladých lidí, kteří se účastní programu DofE. Důraz bude kladen na jejich odolnost, vynalézavost a přizpůsobivost v průběhu karantény spojené s covidem-19. Příběhy budou poukazovat na to, jak globální pandemie ovlivnila jejich životy a komunity a jak díky své účasti v programu DofE tyto výzvy překonali. Příležitost k odvysílání inspirativních příběhů účastníků programu DofE na instagramovém účtu královské rodiny získala Kanada, Česká republika, Keňa a Indonésie.

Tereze Stiborské je 23 let a bydlí v Opavě. Je absolventkou bakalářského studia psychologie, nyní v rámci magisterského studia studuje veřejnou správu a sociální politiku. Je zároveň účastnicí bronzové ceny programu DofE.

„Moje dobrovolná činnost byla, že jsem docházela do domova důchodců a dělala jsem společnost jedné paní na vozíčku. Vždycky jsme chodili ven do parku,“ popsala Stiborská Českému rozhlasu své aktivity před koronakrizí.

Po vypuknutí epidemie a zavedení bezpečnostních opatření studentka změnila činnost. Šila roušky, vytvářela dětské omalovánky a hlavně komunikovala s lidmi, kteří si připadali osamělí. „Povídali jsme si o té situaci, jak na nás doléhá, v čem to máme těžší, v čem to máme třeba podobné a podobně,“ dodala Stiborská.

Do budoucna by se chtěla věnovat pomoci dětem na pomezí psychologie a sociální práce.

Přes tři tisíce mladých

Program DofE založil před 60 lety manžel britské královny Alžběty II., princ Philip, vévoda z Edinburghu. Svoji funkci v programu již předal svému nejmladšímu synovi, princi Edwardovi, hraběti z Wessexu.

Zobrazit příspěvek na Instagramu

Sending ‘huge, enormous, gigantic gold-coloured’ congratulations to the 12,468 young people who achieved their Duke of Edinburgh Gold Awards in the last year! . ⤴️ The Earl of Wessex is joined by some familiar faces to wish you all a virtual congratulations for achieving your incredible Award. Although the official Award ceremonies couldn’t go ahead as planned this spring, we hope you take a moment to celebrate. . Many of you have been putting your @dofeuk skills and experience to good use in recent weeks, and for that we say a massive ‘thank you’! . “I am really heartened by the fantastic stories I’ve been hearing about how the DofE family is actively making a difference under these challenging circumstances. . “I know that lots of you are out there using your skills to contribute to efforts in your local communities.” . Visit our stories to hear from the Gold Award holders about how they are volunteering to support their communities. This one’s for you! . . . Thank you to our guest presenters: @marvinhumes, @katiethistleton, @sallygunnell, @bonhughbon, @justine_gosling, Jennie Bond, Chris Tarrant, @judymurray_, @gabyroslin, @aljazskorjanec, @jmanrara, Larry Lamb, @gregrusedski1, David Robb, Iain Glen, @ranvirtv, @xander.armstrong, @adamhillscomedy, @martinjkemp, @annabel_croft, @ashbhardwaj, @karthisport, @johnhudsonsurvival, @levison.wood, @pipstewart, @leonmccarron, @frank.gardner, @iwanrunner, @al_humphreys, @aldokane, @chris_kammy, @kellyhoppen & @mrjakewood

Příspěvek sdílený The Royal Family (@theroyalfamily),

„Všem mladým lidem, kteří čelili výzvám covidu-19 prostřednictvím dobrovolnických aktivit nebo péčí o druhé, a obzvláště účastníkům Mezinárodní ceny vévody z Edinburghu, chci moc poděkovat. Jako poděkování propůjčíme na Mezinárodní den mládeže náš instagramový účet některým z těchto inspirativních lidí z celého světa, aby tak mohli sdílet videa a ukázat, jakým způsobem pomáhali lidem kolem sebe,“ řekl hrabě ve videu určeném k oslavám Mezinárodního dne mládeže.

Mezinárodní cena vévody z Edinburghu je globální program neformálního vzdělávání, který motivuje mladé lidi ve věku od 14 do 24 let k jejich seberozvoji, získání nových dovedností, fyzické aktivitě a týmové práci. Tyto dovednosti získávají mimo jiné prostřednictvím dobrodružných expedic a dobrovolnických aktivit.

Program je určen pro všechny mladé lidi bez ohledu na jejich sociální zázemí, dovednosti, zájmy nebo fyzickou kondici. V současné chvíli je po celém světě přibližně milion mladých lidí, kteří jsou do programu zapojeni. S realizací jim pomáhají školy, mládežnické organizace a další.

V Česku program funguje již 25 let. V roce 2019 se do něj zapojilo přes tři tisíce mladých.  Program DofE v současné chvíli nabízí přes 241 institucí včetně škol, univerzit, mládežnických center, neziskových organizací, sportovních klubů a dětských domovů.

autoři: Václav Pešička , kah
Spustit audio