Příběh rozdrásané Sýrie a lidí, co zůstali. Přijďte na debatu s autorkami knihy Válka je mým osudem

28. září 2021

Novinářky Lenka Klicperová a Markéta Kutilová sledují syrský konflikt už od jeho počátku. V roce 2020 vydaly reportážní knihu Válka je mým osudem, v níž z bezprostřední blízkosti sledují poslední bitvu Sýrie s Islámským státem. Na Prix Bohemia Radio se s nimi budete moci nejen osobně setkat, ale také debatovat a poslechnout si ukázky z jejich knížky.

Válka je mým osudem není jenom popisem života na frontě, autorky se pohybovaly mezi zadrženými džihádisty, mluvily s jejich manželkami i dětmi, ptaly se na zkušenosti civilistů, kteří museli žít pod nadvládou islamistů. Odvážná kniha psaná v reportážním stylu oslovila i posluchače Českého rozhlasu, kteří si ji v pořadu Radiokniha mohli poslechnout jako četbu na pokračování.

A s ukázkami z Radioknihy dorazí do Olomouce i samotné autorky. S návštěvníky Prix Bohemia Radio se setkají v rámci hodinové debaty v úterý 19. října od 17 hodin v Divadelním sále Uměleckého centra UP. Vstup na diskuzi je s akreditační festivalovou kartou zdarma.

Nekončící boj o Sýrii

V roce 2011 se vzbouřila část Syřanů proti kruté vládě tamního prezidenta Bašára Asada.

Po dekádě bojů se prvotní občanská válka mezitím přerodila do boje s Islámským státem, který usiloval o obnovení chalífátu na syrském území, a do války s Tureckem, jehož prezident chce Sýrii údajně zbavit terorismu a vytvořit v ní bezpečný stát pro všechny syrské uprchlíky žijící v současnosti v Turecku.

České válečné reportérky sledují boje s Islámským státem. A mohlo by se zdát, že tím jejich kniha končí, ale není tomu tak. Popisují totiž i to, jak ztrápenou Sýrii napadlo Turecko, jehož prezident Recep Tayyip Erdoğan pod záminkou boje proti terorismu pomalu obsazuje sever Sýrie, a to vše s tichým souhlasem NATO i USA.

„Jak snadné bylo válku začít! Jak snadné bylo nechat se přesvědčit, že zbraně něco vyřeší. Jak snadné bylo získat ty, kteří válku podpoří svými penězi, zbraněmi a politickou podporu. Jenže kvůli tomu dnes už Syřané mají ve své vlastní zemi pramalý vliv. Když se jedná v zahraničí o Sýrii, kolem stolu sedí prezidenti Turecka, Ruska, Íránu a USA. Svými petrodolary je ovlivňují Katar a Saúdská Arábie. Ze staré Sýrie moc nezbylo. A stejně tu kost dál ohlodávají ti, kteří stále nejsou spokojeni... Vypálit první výstřel bylo jednoduché, vypálit ten poslední se zdá ovšem nemožné. Válka, zdá se, je jejich osudem,“ uzavírají novinářky.

autor: nwe
Spustit audio