Přibývá dětí, které ve školách obědvají zdarma. A to v rámci projektu Obědy do škol

4. prosinec 2022 23:27

Přes tři tisícovky dětí obědvají v Moravskoslezském kraji zadarmo. Je jich o deset procent více než v loňském školním roce. Peníze na to školy získávají ze státního projektu Obědy do škol.

„Mají polévku, hlavní jídlo, dostanou tak zeleninu, ovoce a nějaké pití. Aspoň jednou denně mají vyváženou stravu,“ říká vedoucí školní jídelny na Základní škole Sjednocení ve Studénce Radka Sváčková. „Ti malí jsou strašně vděční. A potěší, když to sní,“ dodává.

Na této základní škole dostává bezplatně polední jídlo už pětina dětí a ředitelka školy Jana Mantheeová předpokládá, že jich bude ještě víc. „Začalo to během covidu, kdy spousta rodičů měla finanční problémy – museli buď zůstat doma s dětmi, nebo přišli o práci. Asi největší problém to všechno utáhnout mají samoživitelky,“ připomíná Mantheeová.

Rodiče se dětem podle ředitelky obědy vždy snažili platit. Nemohli si už ale pak dovolit třeba školní výlet. Rodinám to teď podle Jany Mantheoové pomáhá. „Když mají obědy placené, tak se vlastně posunulo i to stravování během svačinek. A posunulo se i to, že mají třeba dříve zaplacené pomůcky a mohou si dovolit jet na nějaký vzdělávací program,“ dodává ředitelka.

Nárok na dotované obědy pro děti mají všichni rodiče v hmotné nouzi. „Úřad práce ověří, zdali dítě splnilo podmínky pro zařazení do programu, tedy zda má nárok na příspěvek na živobytí a zda je školka nebo škola, kterou navštěvuje, do projektu zapojena. Při splnění podmínek vystaví Úřad práce ČR rodiči potvrzení o zapojení do programu potravinové a materiální pomoci,“ vysvětluje mluvčí úřadu Kateřina Beránková.

Školy na obědy pro děti získávají dotace prostřednictvím hejtmanství. Kraji peníze posílá ministerstvo práce a sociálních věcí. Pro letošní školní rok jde v Moravskoslezském kraji o 21 milionů korun.

Rodinám v nouzi pomáhají i jiné projekty, například nezisková organizace Women for Women.

autor: Daniela Chroboczková
Spustit audio

Související