Přibývá firem, které nabízí práci uprchlíkům z Ukrajiny

29. březen 2022

Úřad práce v Moravskoslezském potvrdil více než 2 tisíce volných míst určených právě pro ně. Hlavně jsou to pomocné dělnické profese, obsluha strojů anebo úklidové služby.

Paní Natalia má výhodu, jak říká, že tady v Česku má sestru a ta jí pomůže najít práci. Paní Liliana chce dál pracovat jako kadeřnice. Zatím řeší, jak to udělá. A věří, že všechno dobře dopadne.

Téměř 400 lidí z Ukrajiny už má v Moravskoslezském kraji pracovní povolení, potvrdil ředitel krajské pobočky úřadu práce v Ostravě Petr Prokop. Úřad plánuje výjezdy přímo na ubytovny. Nebo tam, kde je více uprchlíků a zároveň i práce v sousedství. Aby šlo vyřizování rychleji.

Čtěte také

„Přímo na místě si naši kolegové společně s kolegy z Paktu zaměstnanosti domlouvají, když už víme lokalitu toho bydliště, víme o zaměstnavatelích, kteří mají potřebu zaměstnat tyto ukrajinské občany, takže jsme schopni to napárovat a na místě tyto záležitosti dohodnout,“ vysvětluje Prokop.

Jak ale dodává, firmy nemusí volná místa povinně hlásit, takže nabídka je v reálu ještě větší.

Nápor žadatelů úřad zatím zvládá a žádnou další agendu neomezuje. Včetně vyplácení humanitární pomoci pro uprchlíky. „Za celou republiku bylo přijato zhruba 60 tisíc žádostí, v rámci Moravskoslezského kraje máme přijato 3,5 tisíce žádostí u klientů, kteří přišli osobně na naše kontaktní pracoviště. Pochopitelně tady bude ještě v řádu stovek žádostí, které byly podány formou aplikací,“ doplňuje Prokop.

Úřad práce dál působí také přímo na krajském asistenčním centru v Ostravě na Černé louce.

autor: Martin Knitl
Spustit audio

Související