Přibývá lékařů, kteří končí praxi bez náhrady. Karty pacientů se hromadí v archivu hejtmanství

23. březen 2018
Dobré odpoledne

V Moravskoslezském kraji roste počet lékařů, kteří končí bez náhrady. Dokumentace pacientů pak končí v archivu Krajského úřadu. V posledních měsících tam přibyly stovky karet, které odevzdali hlavně starší doktoři.

„Máme tady přes 900 krabic, v kterých je uložena zdravotnická dokumentace. Máme ji rozdělenou podle jednotlivých okresů, v rámci okresů se snažíme i dle jednotlivých oborů,“ říká referentka krajského odboru zdravotnictví Lucie Provazníková.

„Padesát procent tvoří zubní lékaři, velká část také praktičtí lékaři pro děti a dorost a všeobecné praktické lékařství, patnáct procent zbylé obory – například máme fyzioterapeuta, urologa a tak dále,“ dodává Provazníková.

Vloni Krajský úřad v Ostravě za celý rok uložil do archívu zdravotní dokumentaci od 22 lékařů, od začátku letošního roku už to byly záznamy od 23 doktorů. Ve třech místnostech jsou tak v současnosti desítky tisíc karet pacientů od zhruba 130 lékařů.

Situace by navíc mohla být v budoucnu mnohem horší. „Dnes opravdu, kdyby všichni důchodci lékaři šli do penze, tak se celý zdravotnický systém zhroutí. Momentálně to stojí na libovůli těch důchodců, kteří vlastně ještě pracují,“ potvrzuje náměstek moravskoslezského hejtmana Martin Gebauer (ANO).

Hejtmanství nejvíc vyhlíží studenty stomatologie. „Sedmdesát zubařů vlastně skončilo bez náhrady. To znamená, ideálně by bylo, kdyby těch padesát zubařů vlastně přišlo. Momentálně nám ministerstvo zdravotnictví trošku pomohlo tím, že vyhlásilo na zřízení nové stomatologické ordinace dotaci 1,2 milionu korun na zařízení. Samozřejmě musíme počkat na konec školního roku, kdy odpromují první stomatologové, kteří by si na tu dotaci mohli sáhnout,“ dodává Gebauer.

Nejvíc podle hejtmanství prořídla síť stomatologů a dalších lékařských specialistů na Bruntálsku. Moravskoslezský kraj je kromě dotací chce přilákat třeba i pomocí nově vybudovaných ordinací. Čtyři takové mají vzniknout například v Horním Benešově.

autor: stj
Spustit audio