Přibývá majitelů restaurací nebo kaváren, kteří už to vzdali a skončili. Máme příklad z Opavy

7. leden 2021

Přibývá restaurací a ochodů, které neotevřou ani po uvolnění vládních opatření. Majitelé to vzdali a s podnikáním skončili. Nezvládají platit nutné náklady a přitom počítat ztráty. Máme konkrétní příklad. V centru Opavy zanikla po čtyřech letech oblíbená kavárna.

Čtěte také

Balí se v kuchyni i bar je tady zaskládaný krabicemi. Všechno půjde pryč. Majitelka opavské kavárny Rousey´s Radka Šoltysová zaměstnávala dva lidi nastálo a čtyři brigádníky. Výlohu má teď popsanou nabídkami na odkup veškerého vybavení.

„Byli tu i lidé koupit si nějaké hrníčky a tak, ale myslím, že bude stokrát obtížnější to prodat po částech, než kdyby přišel jeden a řekl, že to chce tak, jak to je,“ říká Šoltysová.

Nedohodla se totiž s magistrátem, vlastníkem prostor, aby bylo možné kavárnu přenechat jako celek někomu jinému. A nedostala zatím žádnou pomoc ani od státu.

Bývala to i studentská kavárna, potvrzuje jedna z pravidelných zákaznic.

Radka Šoltysová má naštěstí kam jít, jak sama říká. Ať už je to hospoda za Opavou anebo hlavně firma zaměřená na autodopravu. „Umíme zainvestovat někde jinde. Máme i jiné podnikání a tomu se budeme věnovat ještě více,“ dodává.

A nedokáže si představit, jaké by to bylo, kdyby plán B neměla. Tak jako spousta jiných, kteří se se svým podnikáním konce všech zákazů nedočkají.

autor: Martin Knitl
Spustit audio

Související