Přibývá přestupků i nehod kvůli mobilům. Policisté chtějí přísnější tresty

10. červenec 2019 05:00

Skoro osm tisíc řidičů s telefonem v ruce za jízdy přistihli krajští policisté letos v prvním pololetí. Je to zhruba o tisíc více, než za celý loňský rok.

Řidiči za volantem nejen telefonují anebo posílají SMS zprávy, ale i hrají hry. Například letos v květnu to nejspíš stálo život řidiče, který boural na dálnici D1 nedaleko Klimkovic.

„Zasahoval tam odtahový vůz na kamiony a do něj zezadu vrazil další kamion. Bohužel 31letý řidič, cizinec, zemřel. Nicméně jsme zjistili, že v kabině mu pořád ještě běží online hra, kterou si pravděpodobně pouštěl, nevěnoval se řízení,“ popisuje ředitel moravskoslezských policistů Tomáš Kužel.

Za používání telefonů za jízdy krajská policie prosazuje přísnější postih řidičů. Teď motoristům hrozí pokuta maximálně tisíc korun a odebrání dvou bodů. Na počtu nehod se přitom používání telefonu za jízdy podle odhadů policistů podílí pětkrát více než jiné faktory – jako je například vyšší rychlost.

„Je to velmi nebezpečné, protože byť na vteřinu, dvě, nebo dokonce i víc – když lidé píší esemesky – spustíte oči z toho, co se děje před vámi, tak situace se může velmi rychle změnit a samozřejmě už potom nejste schopni zareagovat. A proto jsou třeba sražení chodci, proto jsou nárazy do vozidel,“ dodal moravskoslezský policejní ředitel.

autor: iha
Spustit audio

Související