Přichází první vlna rozvolňování: Co vše se mění?

23. listopad 2020

Epidemická situace se v Česku zlepšuje a může proto přijít další rozvolnění opatření. Česko se přesunulo z nehoršího pátého na čtvrtý stupeň koronavirového rizika. Nově se zkracuje třeba zákaz vycházení v noci. A sejít se můžeme už ve více lidech.

Přesun do čtvrtého stupně systému PES od pondělka schválila v pátek vláda. Povoleno tak je venku i uvnitř shromažďování až šesti lidí namísto dosavadních dvou, zákaz vycházení začíná od 23.00 místo současných 21.00.

Do 23.00 se může prodloužit také otevírací doba obchodů a výdejních okének restaurací, nadále je ale zakázáno pití alkoholu na veřejně přístupných místech.

V obchodech dál platí, že na zákazníka musí připadat 15 metrů čtverečních provozní plochy, trvá zákaz prodeje v neděli a ve státní svátky. Nově ale tam, kde prodejci kvůli dodržení pravidla vyžadují vstup s vozíkem, bude platit výjimka pro matky a otce s kočárky.

Do kapacity obchodu se také nebudou počítat děti do šesti let. Novou výjimku mají od pondělí prodejny se zbraněmi a střelivem, mohou otevřít kvůli potřebnému odstřelu divokých prasat zejména na severu Čech, kde hrozí přenesení afrického moru prasat z Německa nebo Polska.

Knihovny nebo autoškoly

Z nynějších 15 na 20 se zvyšuje maximální počet účastníků svateb, pohřbů nebo bohoslužeb. Divadelní představení a koncerty se mohou konat bez diváků třeba pro televizní natáčení nebo internetové přenosy.

Do divadelních a koncertních sálů, ale také muzeí a galerií, se tak veřejnost nadále nedostane. Lidé si mohou vyzvedávat výpůjčky v knihovnách z výdejních okének, dosud bylo možné jen bezkontaktní půjčování knih.

Autoškoly mohou opět pořádat teoretické i praktické závěrečné testy, cvičné jízdy jsou však dál zakázané. Zástupci z oboru proto předpokládají, že zájem o zkoušky nebude velký.

PES přehledně. Jaká opatření budou platit v různých stupních indexu rizika

Výraznější protiepidemická opatření začala vláda zavádět po krajských volbách na počátku října, řadu z nich později zpřísnila. Reagovala tak na nástup druhé vlny epidemie koronaviru, ve které koncem října a počátkem listopadu hygienici v některých dnech zaznamenali až přes 15 000 nových případů nemoci.

Zhruba v posledních dvou týdnech šíření nákazy oslabuje, v minulém týdnu jen jednou denní přírůstek nakažených překročil 6000. Skóre PES, které vedle počtu nově nakažených zohledňuje i množství seniorů mezi nimi nebo podíl pozitivních mezi testovanými, se tak ve čtvrtém stupni drží už dva týdny.

autor: jp | zdroje: iROZHLAS.cz , ČTK
Spustit audio