Případ jednoho z největších daňových úniků

30. červenec 2003
Pod kůži

Je to už tři čtvrtě roku, kdy se v médiích objevily informace o utajeném vyšetřování jednoho z největších daňových úniků v historii České republiky. Společnost Bena, která je jedním z největších tuzemských obchodníků s pohonnými látkami, je podezřelá, že při dovozu nafty a benzínu připravila stát na daních bezmála o tři miliardy korun.

Po roce vyšetřování udělala Policie rázný krok. Začátkem července obvinila dva podnikatele. Oběma hrozí až dvanáct let vězení. V kauze je však stále ještě řada nejasností, jak dokládá reportáž redaktora České televize Pavla Janošce.

Redaktor (Pavel Janošec): Čtvrtek ráno třetího července, před dveřmi dvou donedávna vlivných podnikatelů zastavila Policie, která měla jediný úkol, zatknout a k výslechu předvést bývalého šéfa společnosti Bena Milana Vomelu a někdejšího jednatele firmy Tukový průmysl a zároveň obchodního ředitele státní společnosti CzechPro Martina Pechana. O důvodu plánovaného zatčení teď samotný podnikatel Martin Pechan hovoří.

Host (Martin Pechan): Mně v tom obvinění je kladeno za vinu, že jsem vědomě nesplnil povinnost zabezpečit zboží uskladněné v režimu veřejného celního skladu tak, aby nebylo odňato celnímu dohledu, a já v tomto smyslu se necítím vinen.

Redaktor (Pavel Janošec): Druhý obviněný Milan Vomela, jinak bývalý šéf společnosti Bena, s námi hovořit odmítl. Bena je jedním z největších tuzemských obchodníků s pohonnými látkami. Už od roku 1994 využívala ke skladování paliva prostory státní firmy CzechPro. V nádržích Bena skladovala naftu a benzín z tuzemska, ale také nezdaněné zboží ze zahraničí. Při odčerpávání paliva však firma podle Policie nerozlišovala, jestli jde o tuzemské nebo zahraniční zboží, a postupně tak způsobila závratný daňový dluh. O tom teď hovoří policejní rada Petr Prokop.

Host (Petr Prokop): Vznikl celní dluh ve výši řádově dvě celé, osm miliardy korun.

Redaktor (Pavel Janošec): V roce 1996 Bena uzavřela smlouvu se společností Tukový průmysl, která v rámci kapacit CzechPra provozuje veřejný celní sklad. Zboží, které je zde uložené, se proclívá až při vyskladňování. A právě do takového skladu začala Bena ukládat nakoupené pohonné hmoty. Když firma zboží odebírala, měl Tukový průmysl povinnost zajistit jeho proclení, nezajistil. A Bena v čele s bývalým policistou Milanem Vomelou nerušeně odčerpávala a prodávala miliony nezdaněných litrů nafty a benzínu. Hovoří ministr financí Bohuslav Sobotka.

Host (Bohuslav Sobotka): Myslím si, že v tuto chvíli je to pravděpodobně nejvážnější případ, kterým se Celní správa zabývá.

Redaktor (Pavel Janošec): Jde tedy o zřejmě největší daňový dluh v historii České republiky za jedinou soukromou společnost. Přesto jej celníci a policisté vyšetřují už rok. Totiž z výsledků šetření se Policie domnívá, že Bena se pokusila přenést svůj dluh na jinou firmu s nastrčeným člověkem, tedy bílým koněm, který se zaviněným dluhu neměl podle dostupných zjištění nic společného. Hovoří Zdeněk Richter, ředitel generálního ředitelství CEL.

Host (Zdeněk Richter): Mohu konstatovat, že jsme zamezili pokusu o to, aby tento podvod skončil na tak zvaném bílém koni. A to znamená, vymožitelnost toho dluhu by se daleko zkomplikovala.

Redaktor (Pavel Janošec): Přesto onen nastrčený bílý kůň strávil sedm měsíců ve vazbě. Přes roční vyšetřování je případ fakticky teprve na začátku. Policii čeká prozkoumání nezvyklého množství dokumentů a vyslechnutí obrovského počtu svědků. Teprve poté snad bude umět odpovědět jednoznačně na otázku, kdo a jak stát okradl o tři miliardy korun.

Autorizovaným pořizovatelem elektronického přepisu pořadů Českého rozhlasu je ANOPRESS IT, a.s. Texty neprocházejí korekturou.

Spustit audio

Více z pořadu