Případ Petra Hanáka

18. červen 2003
Pod kůži

Příběh Petra Hanáka připomíná tak trochu horor. Když zmizel, vypadalo to, že definitivně a že jde o další z řady obětí olejářské mafie. Krátce po zmizení začaly v jeho vyšetřovacím spise narůstat mnohamilionové částky. O ty měl připravit státní pokladnu na daních v obchodech s nezdaněnou motorovou naftou. V roce 1994 na něho byl vydán mezinárodní zatykač.

Pátrá po něm Interpol a loni dokonce byl podle médií zařazen mezi šest nejhledanějších Čechů. Nám se podařilo s Petrem Hanákem navázat kontakt a nakonec jsme se s ním setkali. Jaké byly vlastně okolnosti a pozadí jeho zmizení? Dozvíte se to v reportáži redaktorů České televize Jany Lorencové a Pavla Janošce.

Redaktor (Pavel Janošec): Miliardy, ukradené daňové poplatníkům, vraždy a nepotrestaní organizátoři, to je kauza známá jako LTO. Aby mohly obchody s nezdaněnou motorovou naftou bez problémů fungovat, potřebovali jejich organizátoři v určité části rozvětvených řetězců postavit tak zvané koně. Ti v dokladech potvrdili, že od organizátorů koupili LTO a dál prodali naftu. Jedním z nich byl tehdy dvaadvacetiletý Petr Hanák. Podařilo se nám natočit jeho vyjádření.

Redaktor (Jana Lorencová): Co jste tedy vlastně pro ně dělal?

Host (Petr Hanák): No rozumíte, vlastně jsem nedělal nic, protože jsem ze začátku nemohl vůbec pochopit, za co mně dávají peníze.

Redaktor (Pavel Janošec): Petr Hanák je z Vrbna pod Pradědem. Původně chtěl společně s kamarádem obchodovat s plastovým nábytkem. Koupili si tehdy na splátky ojetého Žigulíka. Chybělo zaplatit padesát tisíc, když se objevily problémy. Jediní, kteří mu nabídli splacení dluhu, byli obchodníci s nezdaněnou naftou.

Redaktor (Jana Lorencová): Vy jste jim něco podepsal?

Host (Petr Hanák): Papíry jsem podepsal, protože vlastně byla to nějaká záruka za to, že za mě zaplatili těch padesát osm tisíc toho dluhu s tím, že až se ten dluh vyrovná, že papíry se roztrhají před mýma očima.

Redaktor (Jana Lorencová): Myslíte si, že je roztrhali?

Host (Petr Hanák): Rozumíte, kdyby byly roztrhané, to by je roztrhali přede mnou.

Redaktor (Pavel Janošec): Hanákovy obchody s naftou ale přinesly jediné, musel utéct na Ukrajinu, kde je vlastně nedobrovolně devět let. Jaké je ke kauze Petra Hanáka stanovisko Policie? Hovoří policista Jan Strmeň.

Host (Jan Strmeň): Mezinárodní zatykač byl vydán v roce 1994. Nám práci zkvalitnil tím, že by měl být jeho objev zaznamenán kdekoliv v cizích státech, ale bohužel doposud se to nepodařilo.

Redaktor (Pavel Janošec): Hanák je stále mezi nejhledanějšími zločinci. Má prázdnou kapsu a strach o vlastní život. A dnes už také strach o život své partnerky a dvouleté dcery. Policie přitom má záznam Hanákovy výpovědi, z níž vyplývá, že Hanák se chce vydat právě České policii. Bez pomoci z České republiky ale nemá šanci se vrátit. devět let je na Ukrajině v rozporu s ukrajinskými zákony bez platných dokladů. Při pokusu vycestovat by byl okamžitě zadržen a zavřen do ukrajinského vězení, což, jak říká, by nemusel přežít. Petr Hanák teď ve své výpovědi pokračuje.

Redaktor (Jana Lorencová): Kolik jste viděl nejvíc peněz pohromadě, na jedné hromadě, ať už v dolarech nebo v korunách, za celé to období?

Host (Petr Hanák): Možná dvě stě tisíc.

Redaktor (Jana Lorencová): Přitom jste součástí hry, ve které jde o desítky milionů. Takže za co tady vlastně pikáte?

Host (Petr Hanák): Za nic, za svoji hloupost.

Redaktor (Pavel Janošec): Petr Hanák je pro své bývalé obchodní partnery pořád časovanou bombou, proto od nich dostává celá léta jednoznačné signály v tomto smyslu: "Jestliže se vrátíš, budeš postaven před soud za organizování celého podvodu." Smyčka se však utahuje, jeden z jeho partnerů má firmu na Ukrajině a druzí už vědí, kde se Hanák zdržuje. V kauze naftových obchodů byla zavražděna řada lidí. Hanákovi je naprosto jasné, že pokud se vrátí a půjde svědčit proti svým bývalým partnerům, bude jeho život v ohrožení. Přesto chce zpět do své vlasti.

Autorizovaným pořizovatelem elektronického přepisu pořadů Českého rozhlasu je ANOPRESS IT, a.s. Texty neprocházejí korekturou.

autoři: Pavel Janošec , Jana Lorencová
Spustit audio

Více z pořadu