Přípravné práce na obnovení těžby v OKD začnou 10. srpna

31. červenec 2020

Těžební společnost OKD začne 10. srpna s přípravou všech svých pracovišť na obnovení provozu. Přípravné práce potrvají několik dnů. ČTK to dnes řekla mluvčí společnosti Naďa Chattová. Společnost OKD se rozhodla pro dlouhodobou odstávku kvůli rozšíření koronavirové nákazy mezi horníky.

Firma o přerušení těžby v celé společnosti informovala 2. července, o den později společnost zahájila přípravné práce na zhruba šestitýdenní odstávku. V té době už byl z důlní těžby odstaven Důl Darkov, kde se ohnisko nákazy koronavirem vyskytlo nejdříve. Důl koncem května přešel na technologické provozní minimum, kdy se v něm odčerpávala voda a větralo. Šíření nákazy se ale nepodařilo zabránit a výrazně pronikla i do Dolu ČSM. Podle hygieniků se i tady už podařilo situaci stabilizovat.

Čtěte také

V souvislosti s Dolem ČSM-Sever hygienici evidují 817 pozitivně testovaných osob, u Dolu ČSM-Jih je to 402 pozitivních. V posledních dnech už hygienici v této souvislosti nové případy neevidují nebo jde o jednotlivce. Do Dolu ČSA nákaza výrazně nepronikla.

Dlouhodobá odstávka neznamenala, že by v dolech nebyli žádní zaměstnanci. OKD před přerušením těžby uvedlo, že i v době odstávky se na každém z dolů bude pohybovat zhruba 200 lidí. Jde o zaměstnance, kteří se starají o bezpečnost dolu.

Právě kvůli nákaze mezi pracovníky dolů černouhelné firmy OKD a jejich blízkými je Karvinsko nejvíce zasaženým okresem v kraji. Od počátku pandemie se nakazilo na Karvinsku 2353 z celkových 4466 pozitivně testovaných v kraji, tedy téměř 53 procent ze všech nemocných v regionu.

zdroj: ČTK
Spustit audio

Související