Přípravy na volby vrcholí. Štáby chystají místnosti, vymývají volební urny

4. říjen 2018 14:26

Už v pátek odpoledne začnou komunální volby do zastupitelstev měst a obcí. Tento týden proto takzvané volební štáby zajišťují vše potřebné, aby lidé mohli řádně hlasovat. Například v Moravské Ostravě a Přívozu má přípravy na starost deset úředníků. Na volby se tam chystají už od května.

„Vždy před začátkem voleb se kromě jiného provádí kontrola a čištění volebních uren a následně jejich rozvoz. Navíc ty přelepky na urnách z minula se musí sundat – to dokonce i ředidlem,“ popisuje Pavlína Mučková, vedoucí odboru vnitřních věcí Moravské Ostravy a Přívozu.

Vedoucí odboru má už také připraveny očíslované tašky. „Celkem máme 47 okrskových volebních komisí, každá z nich má připravenu tašku, kde jsou základní věci jak hygienického, tak kancelářského charakteru,“ dodává.

Část lidí v Ostravě dostala poškozené hlasovací lístky

Voliči v Ostravě hlásí poškozené lístky. U jmen kandidátů byly díry

Někteří obyvatelé Ostravy dostali do schránek poškozené hlasovací lístky pro nadcházející komunální volby. Pracovníci ostravského magistrátu už objevili tisíce vadných výtisků.

Lidé dostali hlasovací lístky do schránek, ale tradičně budou k dispozici i ve volebních místnostech. Letos si ale lidé v Ostravě musejí dát pozor na děravé, tedy neplatné hlasovací lístky. „Voličům proto doporučujeme zkontrolovat, vyměnit – buď ještě na úřadě, nebo přímo ve volební místnosti,“ připomíná Mučková.

Podle mluvčí Moravské Ostravy a Přívozu Jany Pondělíčkové má obvod více než 30 tisíc voličů. „Co se týká nějakých zajímavostí, v den voleb 5. října mají narozeniny dva občané, kteří budou mít přesně 18 let, jsou to prvovoliči. Doufáme, že také přijdou k volbám,“ věří mluvčí.

Volební místnosti se pak lidem tradičně otevřou v pátek ve 14:00.

autor: Klára Kohutová
Spustit audio

Související