Přírodní rezervace Kotvice v Poodří oplývá vodní květenou i množstvím chráněných druhů ptáků

28. srpen 2018
Česko – země neznámá

Chráněné území o rozloze 140 hektarů tvoří rybníky, louky s mokřady a tůněmi a lužní lesy. Přírodní rezervace Kotvice dostala název podle jednoho z rybníků z původně rybniční soustavy, jejíž historie sahá v Poodří až do 15. století. Dodnes jsou zde patrné pozůstatky hrází, z nichž některé, obklopené vodní hladinou, slouží jako malé ptačí ostrovy.

Přírodní rezervace Kotvice patří v Moravskoslezském kraji mezi nejvzácnější hnízdiště ptáků. Celkem jich tady žije kolem stovky druhů. V současné době je zde nejvýznamnější hnízdní výskyt potápky černokrké, která se schovává v početné kolonii racků. Pravidelně do rezervace zalétá také orel mořský, který je u nás rovněž kriticky ohroženým druhem a vůbec největší dravcem vyskytujícím se v České republice. Dále tady žije například kormorán velký, volavka popelavá, lyska černá, potápka roháč nebo kachna divoká. V lučních tůních nacházejí v rámci rezervace vhodné podmínky pro rozmnožování také čolci a žáby.

V mělčinách rybníka Kotvice a na rybníku Nový se vyskytují porosty vodních rostlin, včetně kriticky ohrožených druhů nepukalky plovoucí, řečanky menší a kotvice plovoucí. V tvrdém luhu nad rybníkem Nový rostou mohutné staré stromy - především duby a topol bílý. V terasovém svahu nad rybníky převažují dubohabřiny  polonského typu.

Název Kotvice souvisí právě s vodní bylinou zvanou kotvice plovoucí, která se v Poodří vyskytuje v nebývale hojném množství navzdory tomu, že v České republice vyrůstá jen velice vzácně na ojedinělých lokalitách. Jednoletá rostlina se vyznačuje dlouhou, nerozvětvenou tenkou lodyhou dosahující délky až 2 metry. Drobnými kořeny je ukotvena v bahně, další částí pak splývá po hladině. Z úžlabí horních listů plovoucí růžice vyrůstají v červnu až srpnu bílé květy velké asi 1 cm. Květ je otevřen a připraven k opylení jen po několik hodin. Po opylení se stopka ohýbá dolů a plod dozrává ve vodě. Plodem kotvice plovoucí je jednosemenný oříšek variabilního tvaru.

Chráněným územím Kotvice vede i zhruba tříkilometrová, celoročně přístupná naučná stezka, která má deset zastavení. Na každém z nich jsou umístěny informační tabule, které dostaly hravě-naučnou komiksovou podobu. Naučná stezka začíná v oboře zámku Nová Horka a končí u Pasečného mostu ve Studénce. K atraktivním zastavením na stezce patří právě na území přírodní rezervace Kotvice ptačí pozorovatelna. Dřevěná stavba je vysunuta nad vodní hladinu rybníka, takže návštěvníkům skýtá nevšední výhled na celou přírodní scenérii.

autor: čan
Spustit audio