Přispějte na obnovu Libušína. Poničil ho rozsáhlý požár

4. březen 2014

Valašské muzeum v přírodě v Rožnově pod Radhoštěm vyhlásilo veřejnou sbírku na obnovu vyhořelé chaty Libušín. Toto unikátní dílo architekta Dušana Jurkoviče v noci na 3. března zachvátil požár, podle prvních odhadů způsobily plameny škodu minimálně 80 miliónů korun. Partnerem sbírky je i Radiožurnál.

Unikátní dřevěnka Libušín v Beskydech na Pustevnách, kterou téměř zničil požár, by se mohla brzy dočkat obnovy. Správce památkově chráněné budovy, Valašské muzeum v přírodě, chce postupovat podle původních dochovaných plánů architekta Dušana Jurkoviče.

Peníze na obnovu Libušína by se mohly částečně vybrat ve veřejné sbírce. Vyhlásil ji vlastník památkově chráněné budovy, Valašské muzeum v Rožnově pod Radhoštěm.

Obnova spálené chaty Libušín v Beskydech na Pustevnách bude stát desítky miliónů korun, historická škoda je však nevyčíslitelná – dílo z konce 19. století architekta Dušana Jurkoviče je národní kulturní památkou.

„Muzeum udělá vše pro to, aby byl tento architektonický skvost opět uveden do provozu,“ slibuje Jindřich Ondruš, ředitel Valašského muzea v přírodě.

Jidelna Libušín na Pustevnách
autor: als
Spustit audio