Přístroje za něj dýchaly 45 dní. Po vyléčení z těžkého průběhu covidu zdravotníkům poděkoval

27. květen 2021 17:31

Měsíc a půl byl připojený na umělém okysličování krve. V kritickém stavu. A dlouho nebylo jasné, jestli přežije. Teď přijel poděkovat lékařům za záchranu života. Máme příběh pacienta z Vyškova, který skončil s těžkou formou covidu v třinecké nemocnici.

Osmapadesátiletý Jan Palla poznal všechny lékaře i sestry. Přijel teď do nemocnice AGEL v Třinci-Podlesí už jako vyléčený. Nakazil se v listopadu od své ženy. A šlo to rychle.

Čtěte také

„V životě jsem nemarodil, sem tam jen nějaké to nachlazení nebo rýma. Tak jsem nečekal, že to může potkat mne. Ne, že bych to podceňoval, ale prostě jsem to chytl doma od manželky. Strach byl, ano,“ říká pan Palla.

Z Vyškova do Třince ho převezla v kritickém stavu sanitka, protože blíž tehdy volné místo nebylo. 45 dnů byl na tzv. ECMO, na mimotělním okysličování krve, což je poslední nouzová zbraň proti covidu, potvrdil primář ARO Roman Hanák. Přístroje se za tu dobu musely sedmkrát vyměnit.

Primář MUDr. Roman Hanák převzal za celý svůj týmy speciální poděkování od Jana Pally a jeho rodiny

„Potom prošel dlouhým obdobím hospitalizace s různými problémy. Naštěstí tento případ dopadl dobře. Bylo to zdlouhavé, ale díkybohu s úspěšným koncem,“ dodal primář.

Dnes už pana Pallu pobolívají jen končetiny, prsty, kotníky. Takže ještě je na nemocenské. Na to, co bylo, jak říká, nikdy nezapomene. Na konec listopadu, kdy mu bylo nejhůř, na Vánoce, kdy o něj měli všichni strach. Až na jeho  narozeniny 7. ledna, kdy se dozvěděl, že bude už odpojený od přístrojů.

Tady v nemocnici byl jedním z 13 pacientů s nejhorším průběhem covidu. Déle už byl napojený na přístroji ECMO jenom jeden pacient, to bylo 63 dní.

Jako poděkování rodina připravila pro ARO oddělení speciální dort
autor: Martin Knitl
Spustit audio