Přívalový déšť opět působil problémy na Opavsku, znovu zasáhl i Šilheřovice

14. květen 2021 00:52

Přívalový déšť působil problémy v Moravskoslezském kraji, hlavně na Opavsku, i ve čtvrtek. Škody voda znovu páchala v Šilheřovicích, kde už ve středu udeřila lokální povodeň a ještě odpoledne likvidovali její následky hasiči.

Starosta Radek Kaňa ve čtvrtek vpodvečer ČTK řekl, že obec je prakticky ve stejné situaci jako o den dříve. V Jakartovicích na Opavsku večer na třetí povodňový stupeň podle dat Českého hydrometeorologického ústavu vystoupal tok Hvozdnice. Mluvčí Povodí Odry Šárka Vlčková ale ČTK večer řekla, že vodohospodáři na toku nezaznamenali žádné problémy ani povodňové stupně.

„Čistili jsme poslední ulici a máme to tady všechno zpátky. Vrátilo se to víceméně do té včerejší (středeční) podoby,“ uvedl starosta Šilheřovic.

Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve čtvrtek večer vydal varování před povodňovým ohrožením, které platí právě pro Opavsko. V Jakartovicích večer podle údajů ČHMÚ dosáhla třetího povodňového stupně řeka Hvozdnice, hladina měla podle těchto dat vystoupat až na 185 centimetrů.

Ve středu v Šilheřovicích přetekl potok, když do něj stekla bahnitá voda z polí. Podle hasičů přetekly i dva rybníky.

Hasiči večer na twitteru uvedli, že k 21:00 řešili 410 technických pomocí v souvislosti s deštěm, z toho téměř polovina připadala na moravskoslezské hasiče. Převážně se jednalo o čerpání vody, pytlování a odstraňování spadlých stromů a větví.

Podle starosty přívalové deště působí v Šilheřovicích problémy dlouhodobě. Vedení obecního úřadu podle něj čtyři roky připravuje protipovodňová opatření. Mají spočívat na budování hrází a suchých poldrů pro zachycení vody.

zdroj: ČTK
Spustit audio

Související