Problémy horníků v Ostravsko-karvinských dolech

2. leden 2003
Pod kůži

Horníkům na Karvinsku se nepodařilo prosadit pro příští rok vyšší mzdy. Je to první zásadní škrt, který vedení Ostravsko-karvinských dolů přes hornické odborové plány udělalo. V utahování opasků zřejmě bude i nadále pokračovat. Doly totiž už teď vyplácejí mnohamilionové částky na takzvané hornické renty.

Jde o tak vysoké sumy, že vedení OKD uvažuje i o najímání levnější zahraniční pracovní síly. Podrobnosti má teď Ivana Šuláková z ostravské stanice Českého rozhlasu.

Redaktor (Ivana Šuláková): Průměrný horník, který dnes pracuje v Ostravsko-karvinských dolech, si vydělá kolem dvaceti tisíc korun měsíčně. Člověk, který se už hornickým řemeslem neživí, dostává až dvojnásobek. To je výsledek aktivity hornických odborů, které prosadily odškodnění pro bývalé havíře. Se systémem jsme spokojeni a nehodláme na něm nic měnit, říká odborový předák Ostravsko-karvinských dolů Miroslav Syrový.

Host (Miroslav Syrový): Tento institut určitě musí zůstat zachován.

Redaktor (Ivana Šuláková): Výrazný nárůst takzvaných hornických rent se ale začal projevovat i v oblasti zaměstnanosti. Vedení OKD se vysokým rentám začalo bránit. Jedna z jeho nejnovějších variant dalšího rozvoje společnosti počítá i s tím, že by téměř polovina současných zaměstnanců OKD mohla být propuštěna. Jako náhrada by přišly externí firmy, zaměstnávající v převážné míře podstatně levnější pracovní sílu ze sousedního Polska a Slovenska. Tomu nemůžeme zabránit, říká ředitel karvinského Úřadu práce Jiří Montak.

Host (Jiří Montak): My můžem pouze podle zákona buďto, když máme vhodné uchazeče o zaměstnání, které můžeme poslat na tyto práce, nepovolit cizí sílu, ale bohužel je těch vhodných málo.

Redaktor (Ivana Šuláková): Horníci mohou v dole pracovat maximálně sedmnáct let. I když je zdráv, dostane na ruku desetinásobek mzdy a do důchodu pobírá měsíčně devatenáct set korun. Prakticky každý horník, který si v dole odslouží maximální sedmnáctiletou expoziční lhůtu, má nějaké zdravotní postižení. Jeho závažnost posuzuje odborný lékař. Hodnocení ale nemusí být objektivní, říká odborový předák Ostravsko-karvinských dolů Miroslav Syrový.

Host (Miroslav Syrový): V jednotlivých případech se může snažit zaměstnavatel vyvíjet tlak na pracovního lékaře, aby toho člověka vyřadil na takzvanou obecnou chorobu, která je vlastně neodškodnitelná, na základě které nevzniká žádná renta. Ten člověk musí ze zdravotních důvodů ukončit zaměstnání a nemá nárok na nic.

Redaktor (Ivana Šuláková): Mluvčí OKD Radek Chalupa ale jakoukoliv provázanost práce lékařů s vedením této těžařské společnosti popírá.

Host (Radek Chalupa): OKD nemá žádný prostor k ovlivňování jakýchkoliv lékařů. Prostě to nelze.

Redaktor (Ivana Šuláková): S obviněním nesouhlasí ani ředitel hornické nemocnice v Karviné Ivan Stejskal.

Host (Ivan Stejskal): Lékaři rozhodujou podle svého kodexu, podle platné legislativy. Prostě existuje vyhláška, která ty problémy řeší a podle ní se postupuje.

Redaktor (Ivana Šuláková): Sociální dávky horníků, kteří z dolů odešli do roku 1992, platí stát. Po tomto datu padá veškerá tíha závazků na důlní společnosti. Jejich obrana v podobě najímání zahraničních dělníků je tedy pochopitelná. Hornické odbory i pracovní úřady mohou v této fázi zaměstnávání levnějších cizinců omezit, ale úplně jiná situace nastane po našem vstupu do Evropské unie. Hranice se pro nájemné zahraniční dělníky úplně otevřou a tak se dá očekávat, že český těžební průmysl zaplaví prácechtiví lidé ze sousedního Polska a Slovenska. Našim horníkům pak zbudou jen oči pro pláč.

Autorizovaným pořizovatelem elektronického přepisu pořadů Českého rozhlasu je ANOPRESS IT, a.s. Texty neprocházejí korekturou.

autoři: š.iva , spr
Spustit audio

Více z pořadu