Problémy kolem vyplácení soudních znalců stále nedořešeny

6. červen 2001
Co nás pálí , Co nás pálí

Ani po více než dvou měsících, kdy nejvyšší kontrolní úřad zjistil u Severomoravské policie problémy kolem vyplácení znalců, neudělalo ministerstvo vnitra žádná personální opatření. Kontroloři přišli na to, že vedení krajské policie znalcům dává vždy maximální sazbu. A navíc některým proplácí i 27 hodin práce denně.

Po zveřejnění kauzy tisková mluvčí ministerstva vnitra Gabriela Bártíková nevylučovala, že na Severomoravské policii dojde k výrazným personálním změnám.

Gabriela Bártíková: V případě porušení proplácení znalečného bude podrobeno podrobné analýze a odpovědní pracovníci vzati k odpovědnosti.

Nyní když od šetření NKÚ uběhlo už řadu týdnů, pracovník tiskového odboru Martin Korta přiznává, že konečné stanovisko k závěrům NKÚ ministerstvo vnitra stále oddaluje.

Martin Korta: Já jsem měl představu, že se tady nějakým způsobem shromáždí materiály, které budou hovořit o nějakých postizích nebo o nějakém dalším postupu. A zatím to uvízlo na mrtvém bodě v tom smyslu, že dohledávající materiály, ale zatím to je ve fázi, že čekáme co ty další odbory nám dodají za materiály.

NKÚ Severomoravské policii vytýká, že znalcům prakticky vždy propláceli maximální sazbu za jejich práci. To je 125 Kč za hodinu. Tato taxa je stanovena příslušnou vyhláškou z roku 1967. Policisté i vyšetřovatelé říkají, že vyhláška je zastaralá a současné době neodpovídá. O tom, že je nutno vyhlášku změnit je přesvědčena i autorka zprávy nejvyššího kontrolního úřadu Marie Hošková.

Marie Hošková: Jsme přesvědčena o tom, že je nutno ze strany ministerstva vnitra iniciovat novelu této vyhlášky, ale v žádném případě nelze obcházet platnou vyhlášku tím, že se budou nadsazovat hodiny a bude se dávat nejvyšší taxa.

Na dotazy, jestli ministerstvo vnitra připravuje příslušné legislativy, odpověděl Martin Korta z tiskového odboru takto:

Martin Korta: Ohledně té vyhlášky jsem hovořil dokonce s paní náměstkyní a byl jsem odkázán na takovou odpověď, že ve věci té vyhlášky se musíme obrátit na ministerstvo spravedlnosti, protože to není v naší gesci.

Třeba jestli vy jste to vnímali jako pozitivní krok.

Martin Korta: To určitě ano.

Iva Chaloupková z ministerstva spravedlnosti potvrdila, že kauza na Severomoravské policii je přiměla k tomu, že chystají úplně nový zákon o soudních znalcích.

Iva Chaloupková: To netuším jestli bude smyslem zvýšit maximální sazbu. Spíše bude jeho smyslem jaksi dát tu celou záležitost dát do pořádku. Jak si udělat jednotné předpisy, jednotná kritéria, aby nemohlo docházet k takovým excesům no samozřejmě.

Věcný závěr nového zákona o proplácení soudních znalců by měl být připraven do podzimu letošního roku.

Přepsal: Česká informační agentura

autoři: ada , mta , spr
Spustit audio

Více z pořadu