Problémy s kapsáři v Ostravě

19. červenec 2002
Co nás pálí , Co nás pálí

Za bezpečnou městskou hromadnou dopravou v Ostravě se od počátku prázdnin rozhodli bojovat ostravští policisté. Počet kapesních krádeží v tramvajích totiž dramaticky roste. Více Andrea Čánová, ČRo Ostrava.

Za první 4 měsíce letošního roku šetřili policisté přes 300 kapesních krádeží, což je o 90 případů více než loni. Policisté se proto rozhodli tuto činnost radikálně potlačit. Vznikl dokonce speciální tým s příznačným názvem "Kapsa". Policisté v civilu jezdí sami v dopravních prostředcích a snaží se lapky chytit přímo při činu. Jedním z opatření je i zvuková smyčka proti kapsářům.

Zvuková smyčka: Vážení cestující, dovolujeme si vás upozornit na neklesající počet krádeží v dopravních prostředcích městské hromadné dopravy. Policie ČR provádí opatření k omezení této trestné činnosti. Přesto věnujte zvýšenou pozornost svým osobním věcem.

Toto hlášení zní v tramvajích od počátku prázdnin. Náměstek ředitele ostravského dopravního podniku Jaromír Ručka potvrdil, že za tím to cestujícím nijak nevadí.

Jaromír Ručka, náměstek ředitele DP Ostrava: Ohlasy nejsou nějaké takové, že by se to někomu nelíbilo nebo líbilo.

Ostravský policejní ředitel Rostislav Pavliska dodal, že hlášení má cestující upozornit, aby si své věci sami dobře hlídali.

Rostislav Pavliska, ostravský policejní ředitel: Aby si lidé uvědomili, že musí trošku dbát také na své osobní věci sami, že nemohou bohužel spoléhat na to, že když nesou otevřenou tašku v tramvaji nebo mají otevřený batůžek nebo něco jiného, že jim na to nikdo nesáhne.

Ostravský policejní ředitel Rostislav Pavliska připouští, že hlášení proti kapsářům v ostravských tramvají může městu udělat negativní reklamu.

Rostislav Pavliska, ostravský policejní ředitel: To také asi není příznivé pro naše město, když dáváme do tramvaje taková upozornění. Je to trošku takové hanobící, bych řekl. To, že se asi udělal kompromis i v těch větách, jak by to mělo znít, aby to nevypadalo špatně.

Jaromír Ručka z ostravského dopravního podniku si ovšem myslí, že například turista, který do Ostravy přijede, rozhodně neuslyší pouze to, že si má dávat pozor na kapsáře.

Jaromír Ručka, náměstek ředitele DP Ostrava: Rozhodně to nebude první, co uslyší. Uslyší hlášeních řadu jiných, kterým směrem atd. Jedno z nich v některých místech, které řekněme, že jsou tam velké návaly cestujících, kde je možné nebo je ta trestná činnost, vhodné místo pro to, tak tam to vyhlašujeme.

Hlášení proti kapsářům zní zatím pouze v určitých úsecích tramvajové dopravy. Po prázdninách policisté toto opatření vyhodnotí, a pokud se skutečně počet kapesních krádeží sníží, budou tato hlášení znít i v dalších tramvajích.

Přepisy pořadů zajišťuje Česká informační agentura. Texty neprochází korekturou.

autoři: mkp , ada , spr
Spustit audio

Více z pořadu