Procházka světem ilustrovaných filmů. S Galinou Miklínovou a (nejen) Lichožrouty

4. květen 2022

Každý z nás asi v dětství kreslil. Někoho to bavilo víc, jiného míň. Galinu Miklínovou natolik, že se z ní stala ilustrátorka a výtvarnice a režisérka animovaných filmů. A pak přišli Lichožrouti…

Galina Miklínová je absolventkou Střední uměleckoprůmyslové školy v Uherském Hradišti, animovaný film studovala na Humberside University ve Velké Británii. Její tatínek Jiří Hůla je mimo jiné výtvarník, grafik a publicista; strýc Zdeněk Hůla zase sochař, malíř a keramik. K výtvarnému umění tedy byla zřejmě předurčena.

Lichožrouti jsou postavičky, které žerou ponožky a řídí se heslem „nikdy neber celý pár“. Příběh napsal básník, překladatel a fejetonista Pavel Šrut. A podobu jim dala právě Galina Miklínová.

Jak osudové pro ni bylo první setkání s Pavlem Šrutem? Jak probíhaly diskuse nad podobou Lichožroutů a kdo měl rozhodující slovo o jejich názvu? S kolika lety práce je vznik Lichožroutů spojený? Jak se vůbec takový film tvoří, připravuje?

Paní Galina v současné době hodně spolupracuje s Evou Papouškovou; ilustrovala její Cílovníky, Kosprda a Telecí, Vombata Jirku a nejnověji Sáru Kalamitu. S Vombatem Jirkou se jí na podzim roku 2021 podařilo proniknout na britský a velšský dětský knižní trh

Kromě Evy Papouškové jsou jejími autory i Marka Míková, Alena Mornštajnová a Petr Stančík. V případě Petra Stančíka to prý dokonce byla vzájemná telepatie.
4 knihy Petra Stančíka o klanu H2O, o třech kamarádech a jejich neuvěřitelných dobrodružstvích se dočkaly i audiopodoby, načetl je Jiří Lábus, první kniha H2O a tajná vodní mise dokonce získala titul audiokniha roku 2020 v kategorii pro děti a mládež.

V rozhovoru došlo také na místo, kde paní Galina bydlí, obec Klučov u Českého Brodu. Poslechněte si záznam pořadu.

autoři: Pavel Petr , reČRoL
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.