Prodávat houby není jen tak. Prodejce musí mít znalosti, zkoušku. Přísné požadavky platí i pro houby

5. říjen 2017
Dobré odpoledne

Sezóna hub je v plném proudu a spousta lidí vyráží s košíky do lesů. Kdo nemůže, zajde si houby koupit třeba na tržiště. Víte ale, že člověk, který vám je prodává, má ze zákona povinnost složit zkoušku ze znalosti hub? Organizuje ji Krajská hygienická stanice. Do té ostravské jsme se na tuto zkoušku přišli zeptat Renaty Brablcové z odboru hygieny výživy.

„Zkoušky ze znalosti hub jsou určené zejména pro osoby, které hodlají dále houby z vlastního sběru prodávat na tržištích nebo ve výkupnách. Jsou také určeny pro provozovatele stravovacích služeb, pokud hodlají vyrábět pokrmy z těchto sbíraných hub,“ říká Renata Brablcová.

Na Krajskou hygienickou stanici se může obrátit i laik, ale povinností mít zkoušku ze znalosti hub je pouze pro ty, kteří chtějí houby dál prodávat.

A co vlastně žadatele o zkoušku čeká? „Nejdříve by měli sledovat termíny, které vždy začátkem roku vypisujeme na našich webových stránkách. Zde je rovněž umístěn formulář, který žadatel vyplní a odešle. Pak se v daném termínu dostaví na Krajskou hygienickou stanici, kde žadatele čekají dvě části zkoušky. První část je písemná – test obsahující otázky týkající se různých požadavků na houby, teplotu, dobu skladování. Taky jsou tam otázky na jedovatost hub a otázky na poskytování první pomoci při otravě,“ popisuje hygienička.

Po úspěšném absolvování první části se žadatel dostává k druhé, ústní části zkoušky. Tady musí prokázat znalosti o houbách, které hodlá sbírat. Také musí prokázat znalost mykologických znaků, tedy odlišnosti jedlých hub od podobných jedovatých.

Jsme národ znalých houbařů?

Zkouška ze znalosti hub, krajská hygienická stanice

„Ano, lze říct, že všichni občané, kteří u nás vykonávají zkoušky ze znalosti hub, tak mají znalosti o houbách, které hodlají sbírat. Někdy jim dělají mírné potíže požadavky na houby uvedené ve vyhlášce, které jsou součástí testu. Takže je vhodné před vykonáním zkoušky si tuto vyhlášku 157 z roku 2003 nastudovat,“ doporučuje Renata Brablcová.

Jen jeden řez

Ve vyhlášce jsou mj. uvedeny požadavky na to, jak mají houby vypadat při prodeji, při jaké teplotě a jakým způsobem mají být skladovány. „Houby by při prodeji neměly být poškozené, znečištěné, plesnivé, shnilé. Taky by neměla být hlavička oddělena od nožky, maximálně mohou být rozkrojeny jedním podélným řezem,“ dodává Brablcová.

Pokud jde o požadavky na sušené houby, tak ty se mohou prodávat pouze balené.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.