Prodej části Vítkovic v Jeseníku nevyšel. Lidé přišli o práci i o peníze

3. květen 2018 08:20

Rozprodej části majetku Vítkovice Power Engineering (VPE) ze skupiny podnikatele Jana Světlíka provází pochybnosti, zjistil Radiožurnál. Jde hlavně o majetek firmy Hard Jeseník, kterou od insolvenčního správce koupila loni v listopadu společnost Moravia Industry se sídlem v Londýně. Podezření kolem transakcí firmy prověřuje od března policie.

Státní zástupce z Jeseníku Tomáš Palčo Radiožurnálu potvrdil, že prověřování se týká možného poškozování věřitelů, kterými jsou údajně bývalí zaměstnanci a dodavatelé Hardu.

Milion za stroje

Firma na výrobu montovaných hal podnikala v Jeseníku, kde je v rámci Česka velká nezaměstnanost. Během dubna ale poslední lidé odešli, celkem jich přišlo o práci 135. Řada z nich skončila na úřadu práce a stát jim teď vyplácí dlužné mzdy a část odstupného. Moravia Industry přitom měla podle původních plánů zaručit, že se továrna znovu rozjede, anebo lidé alespoň dostanou odstupné z kolektivní smlouvy.

Čtěte takéInsolvenční správce Vandrovec: Role Vítkovic v prodeji jesenického Hardu byla značně negativní

Právě závazek vůči zaměstnancům, kterým před prodejem insolvenční správce VPE David Vandrovec rozdal výpovědi, také srazil cenu prodávaného majetku jen na 1,5 milionu korun. Ačkoliv posudek ho ocenil na 6,5 milionu. V prvním kole prodeje majetek Hardu nechtěl nikdo, ve druhém dala uvedenou nejvyšší nabídku právě Moravia Industry.

Insolvenční správce Vandrovec tak i nyní považuje prodej za úspěch: „Ten úspěch je v tom, že jsme pro majetkovou podstatu uspořili zhruba 17 až 18 milionů korun. Ty jsme nemuseli vyplácet na odstupném zaměstnancům, protože tento závazek převzala Moravia Industry.“

Nejdříve zamlčování, poté propouštění

Jenže tato firma lidem odstupné nezaplatila, nepřinesla slibované nové zakázky a nakonec rozprodala levně koupené stroje. Od zaměstnanců chtěla, aby výpovědi od insolvenčního správce dobrovolně stáhli. To ale udělat nechtěli, protože firmě nedůvěřovali.

„Neřekli nám, čím se vlastně chtějí zabývat, bylo očividné, že nemají představu, co se vůbec v závodě vyrábělo,“ říká jeden z bývalých techniků, který si přál zůstat v anonymitě, protože se s firmou nyní soudí. Další z bývalých zaměstnanců vypráví, že firma sice tvrdila, že zakázky má, ale neříká jaké a vše je věc obchodního tajemství. „Chtěli jsme vědět, zda bude za měsíc práce. To nebyli schopni říct,“ dodává.

Zaměstnanci také měli podle svých slov od počátku podezření, že firma nebude pokračovat s výrobou. „Dali nám za úkol připravit demontáž strojů,“ uvedl technik.

Více než čtyřem desítkám zaměstnanců pak po neshodách Moravia Industry rozdala výpovědi za údajné porušení pracovní kázně a ti teď tak nemají na odstupné nárok. Firmu proto žalují.

Pochybná firma

Moravia Industry za sebou při koupi Hardu neměla žádné reference. Vznikla až těsně před obchodem, sídlo má v Londýně a kapitál v přepočtu jen 3 tisíce korun. Oficiálním majitelem je bývalý manažer plynáren Stanislav Lepka z Ostravy. V pozadí firmy se podle bývalých zaměstnanců pohybují kontroverzní podnikatelé, bratři Vít a Martin Zaorálkové, kteří pocházejí z Jeseníku. Jan Světlík Radiožurnálu potvrdil, že kvůli nemovitostem Vítkovic v areálu Hardu s ním přímo jednal Vít Zaorálek.

„Při jednom setkání v Brně, kdy jsem měl domluvenou nějakou obchodní schůzku, mi byl představen člověk jako Vít Zaorálek. A ten řekl, že majitelem Moravia Industry je on. Tak jsem vykulil oči, protože měl poměrně dobře nastudované některé věci o Vítkovicích a snažil dohodnout některé poměrně nestandardní věci při prodeji majetku,“ popsal Světlík bez dalších podrobností z jednání.

Soud poslal do úpadku Vítkovické strojírny. Firma už propustila přes 500 lidí

Strojírny Rotas Rotava

Městský soud v Praze poslal do úpadku společnost Vítkovické strojírny. Vyplývá to z informací zveřejněných v Insolvenčním rejstříku. Insolvenční návrh na sebe podala sama firma. Zdůvodnila to tím, že má peněžité závazky po splatnosti ve výši několika desítek milionů korun, nemá peníze na zálohy na nákup surovin ani na mzdy zaměstnanců.

Vítovi Zaorálkovi se měli podle bývalých zaměstnanců posílat i některé firemní dokumenty. „Sekretářka a IT technik dostali nařízení poslat data a informace na e-mailovou adresu, která je na internetu lehce dohledatelná, že je na Víta Zaorálka,“ uvedl jeden z bývalých administrativních pracovníků Hardu. Druhý z bratrů Martin Zaorálek byl podle něj i jeho kolegů ve skupině lidí, která si přišla továrnu v listopadu od správce převzít, a měl pak ve firmě fotit stroje.

Bratři v pruhovaném triku

Zaorálkovi jsou podnikatelé, kteří před čtyřmi lety skončili za transakce s majetky desítek firem ve vězení. Obžaloba je vinila z toho, že poškodili stovky lidí a firem. Podle ní lidé spojeni s Vítem získali funkce ve firmách a postupně rozprodali jejich majetek, aniž by za to věřitelé firem dostali peníze.

Mluvčí Vrchního soudu v Olomouci Stanislav Cink k pravomocnému rozsudku říká: „Odsouzený Vít Zaorálek byl shledán vinným z celkem čtyř trestných činů poškozování věřitele ve formě organizátorství. Martin Zaorálek byl shledán vinným z celkem tří trestných činů poškozování věřitele ve formě pomoci.“

Víta Zaorálka se Radiožurnálu nepodařilo kontaktovat. Na mail nikdo neopověděl a na vzkaz zanechaný v jejich firmě také ne. S novináři nemluví ani oficiální majitel Lepka, ani ředitel Moravie Michal Lieb, který se podle serveru Hlídací pes obchodně s bratry Zaorálky dříve sešel i v dalších insolvencích. Lieb odkázal mailem na mluvčího Pavla Kočiše. Ten na otázky odpověděl jen písemně. Vít Zaorálek má s Moravia Industry podle něj obchodní vztahy.

„Pan Zaorálek dlouhodobě vyjadřuje zájem o koupi části českých aktivit Moravia Industry a průběžně je sleduje. V rámci uvedeného pan Zaorálek s vědomím Moravia Industry jednal s panem Světlíkem o možnosti odkoupení nemovitostí potřebných pro provoz závodu Hard a to poté, co Moravia Industry nabídku na odkoupení učinila písemně a ze strany Vítkovic na ni nebylo adekvátně reagováno,“ vysvětlil Kočiš.

Kdo je poškozený?

Firma podle mluvčího výrobní zařízení Hardu rozprodala až poté, kdy Světlík údajně nedodržel své závazky k dlouhodobému užívání nemovitostí Vítkovic v areálu závodu k výrobě. Její obnovení proto prý nebylo možné. Kvůli tomu také Moravia Industry na Světlíkův koncern podala žalobu a chce náhradu škody.

Světlík ale tvrdí, že poškozené jsou naopak Vítkovice, protože Moravia jim neplatila v areálu za nájmy ani energie.

Výroba hřídele

O rozprodej strojů z Hardu se mezitím začala zajímat policie. Jak potvrdil státní zástupce Tomáš Palčo, není totiž jasné, kam peníze putovaly. „Je tam podezření z poškozování věřitele. Prověřování se týká Moravia Industry. Zjišťují se všichni věřitelé, kdo mohli být jednáním poškozeni,“ vysvětlil.

Moravia Industry ale podezření odmítá. „O oprávněnosti pohledávek zaměstnanců a dodavatelů není pravomocně rozhodnuto ani soudem, ani žádným správním orgánem. S Policií ČR plně spolupracujeme,“ uvedl Kočiš.

Popírá také, že by ve skutečnosti nechtěli v Hardu dál vyrábět a od začátku šlo jen o rozprodej firmy. „Koupě Hard Jeseník byla a je zajímavou podnikatelskou příležitostí. Kupovali jsme firmu, která již několik měsíců nevyráběla a jejíž zaměstnanci byli ve výpovědi. Naším cílem bylo co nejdříve znovu rozjet výrobu,“ dodal mluvčí s tím, že proto také navrhli zrušit výpovědi.

autoři: jaf , red
Spustit audio