Prodej ostravské huti byl dokončen. Řízení převzala skupina Liberty

1. červenec 2019 10:19

Skupina ArcelorMittal indického miliardáře Lakšmího Mittala dokončila prodej ostravské huti. Dnešním dnem přebírá řízení ostravského podniku skupina Liberty Steel z globálního koncernu GFG Alliance britského podnikatele s indickými kořeny Sanjeeva Gupty. ČTK to oznámila mluvčí ostravské huti Barbora Černá Dvořáková.

Liberty dnes dokončila nákup celkem sedmi ocelářských podniků a pěti servisních center v sedmi evropských zemích od skupiny ArcelorMittal. „Tato transakce v hodnotě 740 milionů eur (více než 18,8 miliardy korun) učiní z Liberty jednoho z deseti největších světových producentů oceli mimo Čínu s celkovou výrobní kapacitou přes 18 milionů tun širokého spektra hotových produktů,“ uvedla v tiskové zprávě Liberty Steel.

Po zápisu do obchodního rejstříku se obchodní značka huti ArcelorMittal Ostrava změní na Liberty Ostrava. Změna se bude týkat i všech dceřiných společností v areálu firmy.

„Prodej huti byl úspěšně dokončen a já děkuji všem zaměstnancům, kteří i přes dlouhé čekání na nového vlastníka pracovali s nezměrným nasazením, abychom splnili stanovené cíle. Název společnosti se sice změní, ale výroba oceli v huti, která zde působí už bezmála 70 let, bude pokračovat,“ uvedl generální ředitel ostravské huti Ašók Patil.

ArcelorMittal Ostrava (AMO):

  • Patří k největším hutním společnostem v Česku, je největším výrobcem oceli v zemi. Firma je zaměřena zejména na výrobu a zpracování surového železa a ocele a hutní druhovýrobu. Největší podíl hutní výroby tvoří dlouhé a ploché válcované výrobky, strojírenská výroba je zaměřena zejména na důlní výztuže a silniční svodidla.
  • Předchůdcem dnešní AMO byl národní podnik Nová huť Klementa Gottwalda, který vznikl v roce 1951. V roce 1989 se jeho název změnil na Nová huť státní podnik, v roce 1992 se pak firma transformovala na akciovou společnost. Státní podíl v Nové huti získala v lednu 2003 firma LNM Holdings, čímž se podnik stal součástí skupiny v Británii sídlícího indického podnikatele Lakšmího Mittala.
  • Někdejší Nová huť má roční výrobní kapacitu 3,6 milionu tun oceli a je důležitým zaměstnavatelem v Ostravě a okolí – i s dceřinými firmami má kolem 6300 zaměstnanců. Zároveň ovšem patří k významným znečišťovatelům prostředí v ostravském regionu.

Skupina ArcelorMittal ostravskou huť a několik dalších podniků v Evropě musela prodat. Evropská komise (EK) jí to dala jako podmínku, protože ArcelorMittal koupil největší evropskou ocelárnu Ilva v Itálii, a měl by tak na trhu příliš velký podíl. Prodej začal loni, kdy skupina ArcelorMittal záměr akvizice Ilvy oznámila, letos v dubnu EK potvrdila skupinu Liberty jako vhodného kupce.

„Prvním krokem nového vlastníka bude se seznámit se zaměstnanci a zahájit stodenní analýzu, jejímž cílem je podrobně zmapovat veškeré procesy a určit rozvojový plán huti do budoucna,“ uvedla Černá.

ArcelorMittal Ostrava (budoucí Liberty Ostrava) vyrábí ocel pro stavebnictví a strojírenství, je mimo jiné tuzemským lídrem ve výrobě silničních svodidel a trubek. Kromě českého trhu dodává své výrobky do více než 40 zemí. Kapacita výroby podniku je 3,6 milionu tun oceli, v současnosti vyrábí ročně 2,2 milionu tun. V roce 2017 dosáhla firma čistého zisku 3,2 miliardy korun. I s dceřinými společnostmi má 6300 zaměstnanců.

Liberty Steel je globální ocelářská a těžební skupina přibližně s 28.000 zaměstnanci ve více než 200 místech na šesti kontinentech. Roční tržby koncernu GFG Alliance se sídlem v Londýně přesahují 20 miliard dolarů (zhruba 450 miliard korun). Pod GFG Alliance spadá společnost Liberty, která se zabývá průmyslem a ocelářstvím, Simec, jež se věnuje energetice, těžbě a dopravě, společnost Wyelands zaměřená na bankovnictví a finance a také divize nemovitostí Jahama Estates.

Obavy odborářů jsou už menší

Odboráři huti ArcelorMittal Ostrava mají z převzetí firmy novým vlastníkem menší obavy než na začátku prodeje. Se společností Liberty Steel, která dnešním dnem řízení podniku přebírá, mají téměř hotovou dohodu o budoucnosti huti. ČTK to dnes řekl předseda Základní organizace OS KOVO ArcelorMittal Petr Slanina.

„Vyvíjí se to úplně jinak, než to bylo na začátku, s tím, že máme skoro nachystanou a hotovou dohodu, která zaručuje budoucnost této huti. Nemůžu říct, že je stoprocentní spokojenost, není to hotové, ale rozhodně se to posunulo z toho, jak to bylo na začátku, a k dnešku to vypadá pozitivně,“ řekl Slanina.

Počáteční jednání mezi odboráři a Liberty byla poměrně vyhrocená. „Ze začátku to bylo ostré, nicméně podařilo se nám změnit přístup Evropské komise, a jak nový majitel, tak starý museli udělat některé ústupky při prodeji. Ještě je neznáme všechny detailně, nicméně podle toho, co se objevilo, je jasné, že museli udělat ústupky. To musím velice pozitivně přijmout,“ řekl odborový předák.

Liberty Steel:

  • Liberty Steel je jednou z pěti divizí společnosti Liberty House, která se zaměřuje na obchodování s železnými a neželeznými kovy, recyklaci kovů a výrobu oceli, hliníku a dalších kovů i na výrobky z těchto a dalších kovů. Angažuje se také ve strojírenství, automobilovém, leteckém a zbrojním průmyslu, zemědělství nebo zdravotnictví.
  • Založena byla v roce 1992 britským podnikatelem indického původu Sanjeevem Guptou. Sídlí v Londýně a patří do Guptovy globální skupiny GFG (Gupta Family Group) Alliance.
  • Působí ve více než 30 zemích světa, zastoupení má v Dubaji, Singapuru, Hongkongu a Sydney. Celosvětově zaměstnává kolem 30.000 lidí.
  • V Británii dodává Liberty House především ocel a hliník pro automobilový a letecký průmysl a specializovaná inženýrská odvětví, v Austrálii dodává ocel hlavně pro odběratele ve stavebním průmyslu a infrastruktuře. Ocel vyrábí také pro automobilový průmysl a další sektory v USA.
  • Její roční obrat se pohybuje kolem sedmi miliard dolarů (téměř 160 miliard korun).
  • V květnu 2017 dokončila nákup britských aktivit indické ocelářské skupiny Tata Steel. Hodnota transakce činila 100 milionů liber (2,85 miliardy korun).

Jednání o dohodě stále ještě pokračují, na většině bodů jsou už ale podle Slaniny odboráři s novým majitelem v podstatě dohodnuti. „Posunuli jsme se hodně daleko, takže věřím tomu, že dohoda snad ještě během tohoto týdne bude hotová a podepsaná,“ řekl odborář.

V dohodě by měl být například zakotven objem výroby, jaký má být v podniku zachován. „Jednáme o udržovacích a strategických investicích, které by měly být tady na huti, o prodloužení a zachování kolektivní smlouvy. Chceme tam mít, aby bylo jasné a transparentní financování celé transakce, aby na nás nemohl spadnout žádný dluh,“ řekl Slanina.

Odbory žádají i transparentní hospodaření do budoucna a také, aby emisní povolenky, které podniku zůstanou, byly použity výhradně pro rozvoj firmy. Řeší se i provoz TAMEH Czech (dřívější závod Energetika), jenž není součástí prodeje huti. Huti dodává energii a pro její provoz je klíčový. „Diskutujeme také o energetice, kde oni mají předkupní právo, aby energetika zůstala součástí nové skupiny, a ne staré,“ řekl Slanina.

zdroj: ČTK
Spustit audio