Projekt nejvyšší stavby Česka v Ostravě se změní, místo jedné věže budou dvě

20. duben 2022

Společnost RT Torax, která se v centru Ostravy chystá postavit nejvyšší budovu v Česku, musí svůj projekt změnit. Místo jedné věže vyšší než 230 metrů bude mít budova kvůli novým geologickým zjištěním věže dvě. Vyšší z nich bude i tak nejvyšší budovou v zemi. Ostravská společnost RT Torax to dnes sdělila ČTK v tiskové zprávě. Se změnou už investor seznámil zastupitele města. Chystanou stavbu už dříve kritizovala část městské opozice.

„Geologické hodnocení a statické výpočty založení stanovily možný pokles a sesedání budovy mimo toleranční rámec, který činí sedm až devět centimetrů. Výpočty a detailní analýzy mezinárodního týmu společností Bollinger und Grohmann a Baugrund Dresden ve spolupráci s Technickou univerzitou v Drážďanech konstatovaly možný pokles této výškové budovy až o 16 centimetrů,“ uvedla firma.

Čtěte také

Ostravsko je poznamenané intenzivní těžbou černého uhlí. V oblasti Karoliny byla až do roku 1982 v provozu koksovna, po jejím zbourání bylo území sanováno a dekontaminováno. Na pozemku mezi ulicí 28. října a obchodním centrem Nová Karolina nazývaném kvůli jeho tvaru Slza dělala RT Torax loni inženýrsko-geologický průzkum, který ukázal, že tam lze postavit výškovou budovu.

Poté firma zadala detailní projekt, který byl znovu podroben zkoumání, zejména laboratorním zkouškám a rozborům stlačování vrchních vrstev jílu v podloží. „Závěrem odborníků je konstatování, že kvalita místních neogenních jílů představuje pro úzkou základnu jedné věže přílišné riziko. Důlní stařiny ve větších hloubkách problém nepředstavují, avšak založení jedné věže v tomto prostoru není možné kvůli kvalitě a nosnosti geologických vrstev nad bývalými důlními díly,“ uvedla firma.

Předseda představenstva RT Torax Group Tomáš Haring uvedl, že se firma zaměřuje na bezpečnost samotné stavby i jejího provozu. „Musíme mít v tomto ohledu před zahájením stavby naprostou jistotu,“ uvedl Haring.

Čtěte také

Michal Krištof z architektonického ateliéru Chybik+Kristof Architects & Urban Designers uvedl, že ateliér připraví nový návrh, který bude vyhovovat novým zjištěním. „Odborníci konstatovali doporučení vrátit se k původnímu řešení komplexu tvořeného dvěma věžemi a rozložení zatížení celé hmoty do větší plochy. Dvě věže budou nicméně oproti původnímu návrhu výrazněji vzdálené. Vyšší z nich bude i nadále s jistotou nejvyšší budovou v České republice. Všechny původně navržené urbanistické, městotvorné prvky zůstanou zachovány,“ uvedl Krištof.

Budova má být novou dominantou Ostravy. Půjde o obchodně administrativní centrum s hotelem a byty, podle dřívějších informací mělo mít 60 pater a stát přes dvě miliardy korun.

„Veškeré funkce obsažené v původním návrhu jedné věže zůstanou i nadále zachovány. Největší část komplexu budou tvořit rezidenční byty. V nejvyšších patrech bude umístěna vyhlídka přístupná veřejnosti. Součástí bude i nadále hotel, kancelářské prostory, SPA, restaurace i entertainment (zábava),“ uvedla firma.

zdroj: ČTK
Spustit audio

Související