Promoce babiček. Před lety to vypadalo jako kuriozita, dnes jsou univerzity třetího věku velmi oblíbené

18. červen 2019

Před mnoha lety to vypadalo jako kuriózní a odvážný nápad. Otevřít vysoké školy nejen pro mladé lidi, ale také pro seniory. Velmi rychle se ovšem ukázalo, že něco takového chybělo. Takzvaná univerzita třetího věku je dnes už běžnou a oblíbenou součástí výukových plánů a například v Opavě si tímto způsobem zpestřuje svůj život několik stovek dříve narozených.

Fanfáry Slezské univerzity, slavnostně vyzdobený sál zaplněný do posledního místa, přísný zasedací pořádek. Takhle to vypadá, když v Opavě končí další z ročníků univerzity třetího věku. Mezi studenty převažují ženy. A v jednom z hloučků jsme oslovili paní Olgu, Lidku a Marii.

„Studovaly jsme historii a francouzskou revoluci, potom její dopad na evropské státy. Já už tady chodím s nějakými přestávkami od roku 2003 – některá témata se opakovala, tak to jsem si dávala pauzu. Určitě to stojí za to chodit do školy, nám se to líbí,“ svěřují se studentky, které studium berou také jako formu společenského setkání.

Jak se studuje Virtuální univerzita třetího věku? Studenti se těší z nových přátelství i poznatků

Závěrečný seminář VU3V v Teplicích nad Metují

Slavnostním ukončením každého semestru Virtuální univerzity třetího věku jsou závěrečné semináře. Jeden z nich se konal také v konzultačním středisku Teplice nad Metují.

„Je to radost stát před takovými lidmi v taláru,“ přiznává rektor Slezské univerzity Pavel Tuleja. „Mám pocit, že to jsou studenti, kteří opravdu chtějí studovat narozdíl od těch standardních. Protože když je sleduji, tak mám pocit, že na přednášky spíš nechodí. A naši senioři na ty přednášky chodí a chodí rádi. A najdou si tady i nějaké kamarády, je to fajn,“ dodává rektor.

Senioři vysokoškoláci mají za sebou nejen výuku historie, literatury, cizích jazyků nebo třeba informatiky. Vzdělávali se také v tom, jak zlepšit svou paměť. Právě tento kurz vedl Marek Bumbálek. Všem vyprávěl skutečný příběh jisté Američanky, paní Winifred. Bylo jí 80 let, když se ze dne na den rozhodla, že se stane expertkou na Mezopotámii.

„A opravdu se do 90 let stala odbornicí, kdy se naučila klínové písmo, jezdila na vykopávky – prostě byla uznávaný odborník, protože se v osmdesáti rozhodla, že ještě nekončí a že bude na sobě pracovat,“ říká Bumbálek.

Seniorská univerzita s oficiálním puncem vysokoškolského celoživotního vzdělávání bude v Opavě pokračovat i na podzim. A můžeme prozradit, že se v nabídce objeví novinka – obor ošetřovatelství.

Promoce na univerzitě třetího věku v Opavě
autor: mrk
Spustit audio