Proočkovanost lidí roste, velká očkovací centra se na podzim zavřou

1. červen 2021 12:13

Zdravotníci už v Moravskoslezském kraji aplikovali více než půl milionu dávek vakcín proti koronaviru. Alespoň jednu dávku už dostala více než třetina lidí v regionu.

Čtěte také

Podle hejtmana Ivo Vondráka (ANO) by tak v polovině srpna mohlo být proočkováno požadovaných 70 procent obyvatel. Pomoci tomu mají třeba i očkovací místa ve velkých firmách.

„Účelem toho očkování ve firmách je přiblížit se velké koncentraci lidí, kde to má smysl, kde pracují tisíce lidí. Takže by se měla opět navýšit efektivita očkování,“ vysvětluje hejtman.

Centra nahradí praktici

Velká očkovací centra by pak Moravskoslezský kraj měl rušit už v září. Skončit má například i očkovací centrum na Černé louce v Ostravě a objekt zase začne sloužit jako výstavní pavilon. Očkovat se pak má podle hejtmana hlavně v nemocnicích a u praktických lékařů.

„Samozřejmě budeme chtít využívat našich praktiků. Změnila se specifikace u vakcíny Pfizer BioNTech, když může zůstávat v jakýchsi lepších podmínkách. Předpokládáme, že i tuto vakcínu budeme v budoucnu distribuovat směrem k praktickým lékařům,“ dodává hejtman.

autoři: Tomáš Pika , tif
Spustit audio

Související