Propojit sport a vzdělávání. Ostravský Baník otevřel maturitní obor

15. září 2017

Propojit vrcholový sport a vzdělání, to je dnes nutnost. Uvědomují si to také ve fotbalovém Baníku Ostrava a proto od letošního září na Základní škole Bohumíra Dvorského v Ostravě-Bělském lese spustili čtyřletý maturitní obor Ekonomika a sport s povinně volitelným předmětem fotbal.

Třída talentovaných fotbalistů Baníku ve věku 15 a 16 let je v kraji unikátem. „Bude to jediná škola, která bude mít pouze hráče fotbalu. A pouze Baníku,“ poznamenal Miloš Kosík, ředitel Základní školy Bohumíra Dvorského.

Fotbalový Baník zatím měl tréninkové zázemí a speciální fotbalové třídy pouze u ZŠ Jana Šoupala v Ostravě-Porubě. Podle majitele klubu Václava Brabce potřeboval Baník středoškolskou návaznost.

„Myslím, že je to hodně důležité, protože výuka na ZŠ Jana Šoupala je výborná, ale neměli jsme na to navazující studium a kluci nám v patnácti letech odcházeli. Když jsme jim nabídli tento obor, tak jsou za to rádi, zůstávají pohromadě,“ vysvětluje Brabec.

Jedním z 22 studentů nového středoškolského oboru je i útočník týmu Baníku do 16 let Vojtěch Wojatschke. A propojení školy a fotbalu mu plně vyhovuje. „Máme více tréninku. Kdybych byl na jiné škole, neměl bych takové zatížení, jako je na této škole,“ říká. Podle možného budoucího kanonýra Baníku je první měsíc v nové škole bezproblémový.

To před dvaceti lety byly možnosti fotbalistů ke studiu hodně omezené. „Ve čtrnácti jsem přišel z Šumperku, šel jsem na střední odborné učiliště s maturitou mechanik automatizační techniky. Rodiči jsem byl tlačen, že nejprve si mám udělat školu. Mohl jsem při tom hrát fotbal, ale základ byl udělat maturitu. Udělal jsem ji a pak jsem se mohl věnovat jenom fotbalu,“ vzpomíná Radek Slončík, který v 90. letech patřil k nejlepším fotbalistům v ligové soutěži.

Momentálně trénuje baníkovskou sedmnáctku. „Říkám to těm klukům, které trénuji, že je to náročné, ale dá se to zvládnout. Když člověk chce, tak se to zvládne,“ říká k propojení studia a fotbalu Slončík. Navíc dnes už mají mladí baníkovci přeci jen větší výběr a jednodušeji mohou skloubit své studijní zájmy s fotbalem.

Majitel klubu Václav Brabec má před sebou ještě hodně práce. „Cítím, že je to důležitý, byť jeden z prvních kroků, které tady v Baníku byly zahájené. Už několikrát jsem řekl, že Baník je pořád ještě v porodních bolestech, ale hrabe se nahoru. Věřím tomu, že během několika let bude na výsluní českého fotbalu. Věřím tomu, jinak bych to nedělal,“ uzavírá Brabec.

Na Základní škole Bohumíra Dvorského letos bude studovat prvních 22 baníkovců, v dalších letech postupně naroste počet tříd až na čtyři.

autor: ddp
Spustit audio