Prosincovému vysílání budou kralovat Pochoutkové Vánoce, říká ředitel regionálního vysílání Českého rozhlasu

24. listopad 2022

„Mám radost, že jsme letos zrealizovali Humoriádu na cestách nebo v létě projekt Cesta okolo Česka, kde jsme posluchačům dávali tipy na zajímavé výlety a zároveň jsme soutěžili o atraktivní pobyty,“ říká v pořadu Alex a host ředitel regionálního vysílání Jan Menger, který představil i vánoční projekty. A co Český rozhlas nabídne posluchačům v příštím roce, kdy bude slavit 100 let?

Jan Menger stojí v čele regionálního vysílání už řadu let. „Rozhlas mě vlastně provází už od mých 15 let. Je to pro mě srdcovka i v tom, že člověk zapojí fantazii. Posluchači si například podle mého hlasu mohou představit, že jsem svalnatý kulturista, ale opak je pravdou,“ směje se.

Vánoční jídla nesmí chybět

Blíží se adventní čas a i Jan Menger považuje toto období za jedno z nejkrásnějších v roce. „My se těšíme na chalupu v Krkonoších a tenhle čas si pořádně užíváme. Rád chodím po horách a přiznám se, že v posledním prosincovém týdnu už také rád hodím práci za hlavu. Co se týká cukroví, jsem spíš masový typ, ale nedám dopustit na linecké od maminky.“

Čtěte také

Ve vysílání představil prosincové plány, kde nechybí oblíbené vánoční pečení s Josefem Maršálkem, finále Pochoutkového roku na sladko nebo Pochoutkové Vánoce, které startují v pondělí 28. listopadu v 9:45. „Každý všední den uslyšíte tipy a recepty na vynikající vánoční jídla od špičkových českých šéfkuchařů, Zdeňka Pohlreicha, Romana Pauluse, Jana Punčocháře a Přemka Forejta, a na závěr budou moct posluchači vyhrát nějaké dárečky do kuchyně,“ láká k poslechu a přidává tip na vánoční dárek v podobě nové kuchařky Pochoutkový rok 2.

V Edici Humoriády seženete i knihu našeho humoriádníka Josefa Dvořáka Kulišárny Josefa Dvořáka nebo tradiční kalendář Humoriáda 2023. „Speciální vydání pořadu Humoriáda uslyšíte i na Silvestra a bude to zase výjimečné.“ Ještě před tím si nenechte ujít projekt Česko zpívá koledy, při kterém si můžete u rádia zazpívat ty nejznámější české koledy, a to ve středu 7. prosince od 18 hodin.

Kulišárny Josefa Dvořáka

Život k nezaplacení – Velká radioporadna

V těžké době různých krizí se i regionální stanice Českého rozhlasu rozhodly poradit. Každé dva měsíce budou vysílat Velkou radioporadnu, do které můžete posílat své dotazy, na které odpoví odborníci z různých oblastí.

„Mezi základní tematické okruhy patří ceny energií, změny dodavatelů, co dělat, pokud nemáte dost peněz na zvyšující se náklady, kdy máte nárok na příspěvek na bydlení, o kolik vám majitel bytu může zvýšit nájem, jak vám může pomoci stát nebo potravinové banky a co konkrétně pro to musíte udělat vy,“ vyjmenovává Jan Menger. První radioporadna startuje už 6. prosince po 10. hodině v rámci projektu Život k nezaplacení.

Programové novinky na rok 2023 – výběr pořadů

 

  • Zlatá láska – soutěž pro posluchače regionálních stanic ČRo, kteří jsou spolu v manželském svazku 50 a více let. „Přihlásit se mohou sami ‚zlatí manželé‘ už teď nebo je mohou přihlásit jejich děti či vnoučata. Už přišlo kolem 20 přihlášek, což předčilo i naše očekávání. Moc se těšíme na ty příběhy. Jako hlavní cenu vítěznému manželskému páru znova vystrojíme svatbu s obnovením manželského slibu, předáme svatební dar a pošleme na svatební cestu,“ říká Jan Menger. Pořad moderuje zlatý manželský pár Carmen Mayerová a Petr Kostka.

 

  • Vesele a zdravě s Kateřinou Cajthamlovou – pátek ve 13 hodin. Kontaktní živý pořad o zdraví a zdravém životním stylu, v rámci kterého se posluchači můžou ptát paní doktorky na neduhy, které je trápí.

 

  • V rámci oslav 100 let Českého rozhlasu vznikne projekt Proměny měst, budou se konat Dny otevřených dveří v jednotlivých regionálních stanicích nebo velký narozeninový koncert v květnu.

 

  • Návraty do minulosti – od února vysíláme populárně-naučnou rubriku připomínající významné události, osobnosti, objevy, vynálezy, technické novinky a stavby, které se váží na území dnešní České republiky, průvodcem bude Vojta Kotek.

Jak slaví Vánoce a proč Silvestra oslavují o den dřív? Dává si nějaká předsevzetí? Ve vysílání prozradil také to, že je romantik. Poslechněte si v pořadu Alex a host.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.