Proti připravované stavbě obchvatu Havířova se staví stále víc lidí

30. červen 2021 12:50

Proti chystanému obchvatu Havířova bojuje čím dál více lidí. K aktivistům v Životicích se teď přidali například i lidé z Horní Suché. Právě v této obci povede plánovaná čtyřproudová silnice okolo rodinných domků. O stavbu obchvatu naopak dlouhodobě usiluje havířovská radnice, podle které je nutné dopravu z města odklonit.

Pan František se svou ženou žije v rodinném domku v blízkosti plánovaného obchvatu. Teď se bojí nejen hluku z projíždějících aut, ale také toho, že jeho nemovitost pozbude na ceně. „Sice mi dům nezboří, ale přijdeme o všechny výhody vesnice,“ říká.

„Příjezd obchvatu se severu by měl být od Orlové, pokračovalo by to přes zástavbu, kde by to zbouralo asi dva domky, pak míjíme areál Pašůvka a potom tím masivem velkého lesa by to pokračovalo dál na Životice. Ten les by tady v tom cípu prakticky přestal existovat,“ ukazuje na mapě starosta Horní Suché Jan Lipner (STAN) s tím, že obec tuto stavbu nepotřebuje a nechce.

Plánovaný obchvat povede taky nedalekým Těrlickem. Starosta Martin Polášek (Nezávislí) tvrdí, že obchvat vadí jen pár lidem. „Mají obavy, že se nějak pokazí ekosystém. Cesty se ale bohužel nějakým způsobem stavět musí. Je samozřejmě otázkou, jestli ta cesta bude za deset nebo dvacet let, ale ten koridor bude v územní rezervě a my s tím nic neuděláme,“ říká starosta.

„Důležité je komunikovat při tom plánování tak, aby dotčené nemovitosti byly postiženy co nejméně – to znamená řádné protihlukové stěny, zajištění přístupových komunikací, odvodnění,“ dodává Polášek.

Stavbu obchvatu teď čeká ještě několik dalších kroků, mezi nimi je třeba právě posouzení vlivu na životní prostředí. Stavět by se tak měl nejdřív v roce 2028.

Spustit audio

Související