Prověřování legálnosti služeb vratimovského penzionu pro seniory potrvá týdny

21. červen 2018
Zprávy , Zprávy

Krajští úředníci pokračují v prověřování penzionu, který podle vratimovské radnice nabízí nepovolenou péči seniorům. Situaci už zkoumali na místě a v následujících týdnech chtějí rozhodnout, jestli jde o nelegální zařízení. Kritici tvrdí, že jde o domov, který neposkytuje potřebnou péči a chybí mu zákonná registrace. Provozovatel ale říká, že jde jen o penzion, který nabízí jen ubytovací služby.

„Teta je svobodná a bezdětná. Nemáme ji kam jinam umístit a nemůže být sama doma 24 hodin denně,“ říká paní Jana. Zrovna veze v kolečkovém křesle svou tetu na procházku. Vratimovský penzion její rodině pomohl vyřešit složitou situaci. „Chovají se dobře. Ale čekáme, až se někde uvolní místo, aby to bylo blíž a aby ta péče byla komplexní – i s ošetřovatelskou a lékařskou péčí,“ dodává paní Jana.

Vratimovská starostka Dagmar Hrudová (ČSSD) oznámila policii i krajským úředníkům, že jsou v penzionu zbídačení senioři, kteří nemají potřebnou péči. „Jsem na sto procent přesvědčený, že oznámení je nepravdivé, lživé. Budeme podnikat právní kroky vůči paní starostce, protože je to pošpinění dobrého jména,“ odmítá nařčení šéf zařízení Petr Jančík.

Starostka ale trvá na tom, co v zařízení viděla. „V podstatě jsme udělali to jediné, co jsme mohli a museli udělat, aby nedošlo k nějakému poškození zdraví a života těch lidí. Určitě se budeme ptát policie a krajského úřadu, jaké k naší stížnosti podnikli kroky a jak to všechno dopadlo,“ říká Dagmar Hrudová.

V současnosti má penzion 23 ubytovaných a u zhruba šesti se zdravotní stav zhoršuje. O ubytované se ale personál podle ředitele Petra Jančíka stará přesně dle rozsahu povolených služeb. „Poskytujeme dopomoc, neposkytujeme sociální služby. Pokud my kvalifikovaným personálem zajistíme zdravotní péči, lékařskou péči prostřednictvím buď již jejich praktických lékařů nebo rychlé záchranné zdravotní služby, pak nevidím, v čem je problém,“ dodává Jančík.

Krajští úředníci už zařízení kontrolovali. Jestli provozovatel nabízí nepovolenou službu, ale podle nich ukáže až další prověřování. „Jsou to složitá řízení, často dochází k výslechům svědků. Až po posouzení situace se rozhodneme, jaké opatření budeme přijímat,“ vysvětluje šéf krajského sociálního odboru Daniel Rychlík.

Pokud krajští úředníci prokáží neregistrovanou službu, hrozí provozovateli až dvoumilionová pokuta.

autor: stj
Spustit audio