Průmyslové zóny, vytápění skleníků, muzea. Plány na využití dolů jsou plné překvapení

31. leden 2022 06:10

Do zavřených černouhelných dolů na Karvinsku by se měl znova vrátit život. Podnik DIiamo společně s Moravskoslezským krajem plánují nové využití důlních areálů. Už existují první nákresy a varianty. Doly se částečně změní na průmyslové zóny.

Byl podzim roku 2019, když z podzemí dolu Lazy vyjel poslední vozík s uhlím. Právě na tomto dole by se měly podle plánů vyrábět suroviny z odpadů a přímo na místě vznikne i výzkumné pracoviště.

O kousek dál na bývalém dole ČSA v Karviné se počítá s průmyslovou zónou v místech, kde bývalo dřeviště. „Tato oblast s historicky cennými budovami bude využívána jako kancelářské budovy, možná i jako muzeum nebo ke kulturnímu vyžití,“ řekl Kamil Kaufman ze závodu Darkov podniku Diamo.

Je nutné postupovat rychle, dodává náměstek moravskoslezského hejtmana Jakub Unucka (ODS). „Jednáme se ministerstvem financí o bezúplatném převodu pozemků na kraj, abychom tam mohli už příští rok ty průmyslové zóny budovat,“ upřesnil Unucka.

Čtěte také

Velkou výhodou je podle něj vlastní zdroj energie na výrobu tepla a elektřiny. I pro okolí šachet. Důlní metan se totiž bude odčerpávat ještě desítky let.

„Máme plán takto vytápět obrovské skleníky, které budou na Karvinsku postaveny. Máme v plánu tím vytápět hydroponické farmy, které na Karvinsku vzniknou,“ dodává Unucka.

Zatím jsou to jen nákresy a barevné mapy. Jak podle kraje, tak podle Diama bude záležet na tom, zda se najdou vhodní investoři.

autor: Martin Knitl
Spustit audio

Související