Průmyslový Třinec chce být přátelský k rodinám. Zkoumá, co jim chybí

5. říjen 2012
Zprávy , Zprávy

Neoplývá architektonickými památkami ani kulturními skvosty. Třinci dominuje obrovská huť, která je největším zaměstnavatelem ve městě. Hlavně díky ní ho ale v nedávné studii odborníci z Vysoké školy ekonomické v Praze vyzvedli na mezi města s nejvyšší kvalitou života.

Jenže - jak se říká - nejen prací živ je člověk. Co dělat, aby se ve městě jeho obyvatelé cítili dobře, to teď chce zjistit tamní radnice. A zaměřit se chce hlavně na potřeby rodin.

„Možná schází jesle nebo nějaké školičky pro mimina,“ říká po krátkém rozmýšlení paní Eva, kterou zastavujeme před supermarketem.

Myslí si také, že by se mělo přitlačit na znečišťovatele, aby snižovali množství vypouštěného prachu. Že je ho poslední dobou více, poznává na oknech.

Naopak chválí, že ve městě je dostatek sportovišť a spousta akcí pro děti. S tím souhlasí i mladá maminka Renáta, která má dva potomky.

„Akce městské knihovny – třeba večerníčky v létě pořádali, to bylo zajímavé. Celé léto tady byly akce pro rodiny s dětmi,“ říká.

Zaměření na rodinu i z pozice prevence

Zjistit, jak se rodinám ve městě žije a co jim schází, teď má za cíl nový průzkum.

„Určitě bychom rádi věděli, jak lidé bydlí, jaké mají zájmy, co by rádi dělali třeba ve volném čase. Protože to zaměření na rodinu je možné vnímat taky z pozice prevence, aby se nám žilo lépe a nevznikaly nějaké další problémy,“ vysvětluje Elen Raszková ze sociálního odboru třinecké radnice.

Dotazníky jsou umístěny na místech ve městě a jde na ně odpovědět i elektronicky. Výsledky průzkumu budou sloužit k plánování toho, co ve městě změnit, aby se tam lidem dobře žilo.

autor: iha
Spustit audio