Průzkumy v lagunách po Ostramu mají ukázat, jak moc je území ještě kontaminované

26. červenec 2021 08:10

V lagunách po bývalé chemičce Ostramo probíhá výzkum podloží. Ropné kaly sice s koncem loňského roku z ostravského areálu zmizely a teď se likvidují v Německu, na místě ale zůstávají tuny znečištěné půdy.

Průzkumy ukáží, jak moc jsou zeminy kontaminované. Podle státu by část z nich měla zůstat na místě v betonové kazetě, s tím ale nesouhlasí město, které se chce ekologické zátěže zbavit dočista.

„Provádíme zde sondy a vrty, primárně jsou analýzy vzorků na ropné uhlovodíky. Pokud jde o prašnost, nedochází už k výraznějšímu ovlivnění okolí,“ říká hydrogeolog Jiří Kadlčák.

V areálu zůstává několik set tisíc tun znečištěné půdy, průzkum mimo jiné ukáže, kolik extrémně kontaminovaných zemin se v budoucnu odtěží a zlikviduje. Zbytek vytříděné a stabilizované půdy se zřejmě ponechá na místě v tzv. eco-containmentu.

Obří sarkofág

„Ten si lze pro zjednodušení představit jako velkou betonovou kazetu. Tento postup je v obdobných případech standardně využíván a samozřejmě do budoucna počítá s průběžným monitoringem těsnícího prvku, tedy zda se kontaminace nešíří a zůstává oddělena od podzemní a srážkové vody,“ popisuje mluvčí ministerstva financí Anna Vasko.

Tento postup se ale nelíbí městu a jeho vedení doufá, že průzkum navrhne i jiná řešení. „Pořád věříme v to, že ty zeminy nebudou uloženy v tom sarkofágu,“ říká náměstkyně ostravského primátora Kateřina Šebestová (ANO)

Město plánuje s ministerstvy ještě jednat, stát ale s uzavřením zemin do betonové kazety počítá už od roku 2018, kdy se k tomuto postupu zavázalo ministerstvo životního prostředí.

autor: Klára Kohutová
Spustit audio

Související